– Vi vil fortsette på studier

STORT UTBYTTE: Til tross for at mye av studieopplegget måtte forandres og gjøres digitalt, føler Anton Stensby og Thale Sølversen-Lunde Kjeldsen at de har fått mye igjen for å delta. Foto: USN, fra Zoom-møte

Av:

Jan-Henrik Kulberg, USN

Publisert:

24.03.2021

Oppdatert:

09.02.2023 kl.10.08

Thale og Anton har prøvesmakt studentlivet og vil fortsette med høyere utdanning.

Det siste halvåret har rundt tjue unge mennesker fra Vestfold og Telemark tatt 10 studiepoeng i emnet «Bærekraftig entreprenørskap». Studiet har inkludert et pedagogisk opplegg som skal forberede dem på å bli studenter.

Studietilbudet kom raskt på plass i fjor sommer, i et samarbeid mellom Universitetet i Sørøst-Norge, Vestfold og Telemark fylkeskommune og NAV.

Målgruppen var unge voksne født i 2000 og 2001, med generell studiekompetanse og fra fylket.

LES OGSÅ: Nytt studium for «korona-generasjonen»

– Gjort noe med meg som person

Til tross for at mye av studieopplegget måtte forandres og gjøres digitalt, føler Thale Sølversen-Lunde Kjeldsen (23) og Anton Stensby (20) at de har fått mye igjen for å delta.

– Det har vært et veldig fint år med flinke lærere. Jeg har lært ting jeg ikke visste ville interessere meg. For eksempel hadde jeg aldri tenkt på det med bærekraft før. Jeg tror det som har vært mest verdifullt for meg har vært å lære om det, og hvor viktig det er å leve bærekraftig.  Det har gjort noe med meg som person, sier Thale.

Hun meldte seg på studiet fordi hun får ytelser fra NAV. Nå er planen å bli sykepleier, men først skal hun forbedre mattekarakteren fra videregående.

– Jeg er mer motivert til å bli sykepleier nå enn jeg var for et år siden, sier Thale som kommer fra Larvik, men bor i Stokke.

Har lært seg å jobbe i gruppe

Anton har kombinert studentlivet med satsing som toppsyklist.

– For meg personlig var det nesten litt flaks at mye skjedde digitalt på Zoom, for tror ikke jeg hadde hatt tid til å pendle så mye på grunn av idretten min. Jeg er inne i mitt andre "friår" etter videregående og trengte å komme i skolemodus igjen og få litt innsikt i hvordan det er å studere.

– Jeg synes den studieforberedende delen har vært nyttig og interessant, men likte også veldig godt å lære mer om entreprenørskap. Det hadde jeg også som fag på videregående. 

Anton har bestemt seg for å fortsette med en bachelor eller master, og mener han har lært mye om å jobbe i gruppe med andre.

– Det vi har lært om gruppearbeid har vært nyttig. Å jobbe i gruppe er en stor del av et studium enten man liker det eller ikke, og man må tåle å gi slipp på den kontrollen man gjerne vil ha selv og gi ansvar til andre, sier Anton som også kommer fra Larvik.

Viserektor: – Dere har gått på et unikt studium

USNs viserektor for utdanning Ingvild Marheim Larsen var til stede på den digitale avslutningen 23.mars. Hun sa studentene har vært pionerer på USN og kanskje også nasjonalt.

– USN skal gi god tilgang til utdanning for mange forskjellige grupper, og dere har gått på et unikt studium. En entreprenøriell holdning betyr også å være klar for omstilling i arbeidslivet, og der trengs endrings og omstillingskompetanse. Det har dere fått smake på. Når globale utfordringer som klima, miljø og immigrasjon står på dagsorden, så pekes det alltid på at kunnskap og utdanning er nøklene.

– Dette studieåret ble ikke som dere eller vi hadde tenkt, men jeg håper likevel dere har fått med dere viktig kunnskap som kan hjelpe dere til å gjøre gode valg fremover, og at dere er fristet til å studere videre, sa Marheim Larsen.

Fylkeskommunen: – Håper dere har blitt kjent med deres egen drivkraft

Gro Merethe Rørvig er prosjektleder for «Flere unge i fast arbeid» (FUFA), som blant annet Vestfold og Telemark fylkeskommune, NAV og USN står bak.

Rørvig var en av dem som tok initiativet til studiet, og synes det er fint å lese tilbakemeldingene fra studentene som har deltatt:

«De gir håp om at dere har fått noe igjen for dette som dere kan bygge på, og at dere har blitt litt bedre kjent med deres egen drivkraft. At dere har så positive erfaringer med å samarbeide i grupper er også veldig ålreit å høre. Studiet var tenkt som en forsmak på studentlivet og en mulighet til å utforske hva dere kan gå videre med. Jeg håper noen av dere har fått svaret på det. Takk for at dere har deltatt og masse lykke til videre.»

- Gro Merethe Rørvig, prosjektleder for "Flere unge i fast arbeid"

 

Flere unge i fast arbeid (FUFA)

Samarbeidsprosjektet "Flere unge i fast arbeid" skal bidra til å øke inkluderingen av unge i arbeidslivet.

Les mer om prosjektet