1. juni åpner Sommerles.no - hele Norges lesekampanje for barn

På sommerles.no kan du fra 1. juni se kickoff-filmen for årets nasjonale lesekampanje, (På bildet f.v: skuespillere Olivia Noss Ditmansen og Kristoffer Syvertsen Kjærås som Astrid og Asbjørn, Gustav Holberg som Loke (bak) og Øyvind V. Kjeksrud som Odin). Foto: Marcus Støren

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

30.05.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Fra og med torsdag 1. juni er Sommerles.no 2023 i gang, og 1.-7. klassinger fra hele landet kan delta. Sommerles skal være gøy for barna, og øke interessen for lesing.

Sommerles.no er en svært populær nasjonal, digital sommerlesekampanje i regi av bibliotekene, som varer fra 1. juni til 31. august hvert år. I fjor deltok over 162 000 barn. Barn kan sammen med sine foreldre opprette en profil på nettsiden sommerles.no, hvor de kan registrere alt de leser, få poeng for hver leste side, svare på oppgaver, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer som de kan samle på. Underveis gjør de seg fortjent til små premier som hentes på biblioteket.

Økt motivasjon for lesing

- Vi har ett mål for øyet: Å motivere barn til å lese mest mulig i løpet av en lang sommerferie. Barna som deltar kan velge å lese selv, bli lest for eller å høre på lydbok. All lesing er viktig, og barna velger selv hva de vil lese – enten det er fantasybøker, fotballbøker eller tegneserier, sier Siri Haga Torgersen, prosjektleder for Sommerles.no og rådgiver i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Det er stor oppslutning om Sommerles over hele landet, og i 2022 deltok 37 prosent av alle norske 1.-7. klassinger. Kommunen med flest sommerlesere i vårt fylke var Tokke, der nærmere 80 % av barna i målgruppen var med. Informasjon til foreldre om kampanjen er tilgjengelig på 15 språk, og det er et kontinuerlig mål å få med flere barn med et annet morsmål enn norsk. 

«Lesing er en grunnleggende ferdighet som må øves opp. Barn som leser på fritiden fordi de synes det er gøy, øker samtidig lesekompetansen sin. »

- Siri Haga Torgersen, prosjektleder Sommerles

- Vårt mål er at så mange barn som mulig får oppleve ekte leseglede og lesemestring gjennom å delta i Sommerles.no. Den digitale innretningen av lesekampanjen er avgjørende for at så mange barn deltar.

Digitalt leseunivers og film

Sommerles.no startet i Vestfold fylke i 2014, og har spredt seg til å bli en nasjonal suksess ved å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing. Sommerlesuniverset er bygget opp rundt de to karakterene Asbjørn og Astrid, som hvert år drar ut på nye eventyr på oppdrag fra gudekongen Odin. I årets fortelling som barna kan følge, «Natt på biblioteket», blir det kaos når Asbjørn og Astrid må stoppe en tyv fra å stjele selve hjertet til det magiske Verdensbiblioteket, som det ikke kan leve uten. 

Årets fortelling "Natt på biblioteket" og fortsetter der den forrige slapp, i det nyoppdagede skjulestedet Verdensbiblioteket. Illustrasjon: Snuti

- Årets Sommerles åpner med premieren på filmen Asbjørn og Astrid – Den første reisen. Dette er første gang Sommerlesuniverset har blitt til film. Manuset er basert på den aller første Sommerles-fortellingen, og tar oss med tilbake til der det hele startet - da våre to unge helter gikk fra å være vanlige barn til å bli Odins hjelpere i et magisk, norrønt fantasyunivers, forteller en engasjert Sommerles-sjef. 

Se trailer her:

Filmen har premiere på sommerles.no 1. juni kl. 09.00. Den er produsert av fylkeskommunen, med Rune Nordseter som regissør, og Olivia Noss Ditmansen (13) fra Horten og Kristoffer Syvertsen Kjæraas (12) fra Tønsberg i rollene som Astrid og Asbjørn. Innspillingen ble gjort med fylkets rike vikinghistorie som ramme, blant annet i Gildehallen på Borre og en avslutningsscene med Saga Oseberg utenfor Tønsberg.  

All informasjon om Sommerles finner du på sommerles.no
 

Slik fungerer Sommerles

  • For å komme i gang, lager barna en egen profil på www.sommerles.no (med foresattes godkjenning). Her registrerer de bøker de leser gjennom sommeren og får poeng for leste sider. De får også lesetips.
  • Underveis får barna digitale trofeer og etter hvert har de samlet nok poeng (XP) til å få fysiske premier. Disse kan hentes på bibliotekene i kommunen deltakerne bor
  • Barna får tilgang på en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve. Nye kapitler legges ut på Sommerles.no gjennom sommeren.
  • Sommerles.no er for alle: superlesere, gode lesere, middels gode lesere, men også de som trenger litt hjelp eller bare er i ferd med å lære seg lese. Man får poeng både for å lese selv, men også om man blir lest for eller lytter på lydbøker.