Lys til ettertanke for 26. gang

Lys til ettertanke: Ved Skjee kirke i Sandefjord ble det vist en oversikt over drepte i trafikken siden 1994. Foto: VTFK / Henriette Auensen

Foreløpige tall viser at 110 personer ble drept i trafikkulykker i 2019. Syv av disse ulykkene skjedde på veiene i Vestfold. Søndag 5. januar var fylkeskommunen med på å markere «Lys til ettertanke» ved E18 for 26. gang.

– «Lys til ettertanke» arrangeres for å vise at vi bryr oss og i dyp respekt for de som har opplevd trafikkulykkene på nært hold, sier leder av hovedutvalget for samferdsel, Arve Høiberg.

Resized_20200105_174508.jpg

7 drepte i fylket

Alle var i dag hjertelig velkommen til å samles for «Lys til ettertanke» i Borgekrysset på E18 og ved Skjee kirke i Sandefjord. For de som har mistet en av sine eller blitt alvorlig skadet har det vært mange tunge stunder.

Årets «Lys til ettertanke» startet med saksofonspill av Kjell Håkon Andersen og deretter ønsket fylkesvaraordfører Sven Tore Løkslid velkommen, etterfulgt med fakkeltog, tale ved statsminister Erna Solberg og sang og musikk ved Hanne Krogh.

– I dag går tankene til de som mistet livet i trafikken 2019. Ei trafikkulykke er ei trafikkulykke for mye, for det er ikke gitt at alle som er i trafikkulykke overlever, sier fylkesvaraordføreren.

Mette Magnussen ved Trygg Trafikk er med på å markere Lys til ettertanke for 26. gang.

– Det er viktig å minne alle bilister og fotgjengere på hvor skjørt livet kan være. Fakkeltoget er ment som en påminnelse til alle som kjører forbi, sier Magnussen.

Resized_20200105_170142.jpg

Hvorfor fylket skiller seg ut

Over hele landet jobbes det med å få ned ulykkestallene, og vi har en nullvisjon.

– Vi har i likhet med de andre fylkene et trafikksikkerhetsutvalg (FTU) der Trygg trafikk, Politiet, UP og vegvesenet er tilstede sammen med fylkeskommunen. Leder i hovedutvalget for samferdsel og to øvrige medlemmer møter fast i FTU, sier Høiberg.

Trafikksikkerhet er høyt prioritert av fylkespolitikerne. Det er viktig å alltid ha fokus på å hindre alvorlige ulykker på veiene.

– Der Vestfold skiller seg ut er at vi er det fylket som bruker mest av investeringsmidlene til trafikksikkerhet og gang og sykkelveier. Omtrent 2 av 3 investerte kroner går til dette, sier Høiberg.

Av:

Marita Nilsen

Publisert:

05.01.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05