Avlyser Kimen litteraturfestival

Steinar Engeland er festivalsjef for festivalen. Foto: Frank Tindvik

Av:

Eva Susanne Drugg

Publisert:

30.10.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Kimen litteraturfestival blir ikke gjennomført som planlagt neste uke på grunn av smittesituasjonen i flere av byene i Vestfold og Telemark, som skulle huse arrangementer.

Avgjørelsen ble tatt sent torsdag kveld, etter at smitten har økt særlig i Larvik de siste dagene. 50 prosent av Kimens programposter skulle gått av stabelen her.

Kimen litteraturfestival skulle arrangeres 4. til 8. november. Vestfold og Telemark fylkeskommune er arrangør i samarbeid med flere kommuner. Festivalen er en videreføring av Litteraturuka i Vestfold, som samlet tusenvis av publikummere til litterære arrangementer.

Etter fylkessammenslåinga var det nå klart for historiens første Kimen, med et mylder av arrangementer. Slik blir det nå ikke. I går gikk kommunedirektøren og smittevernlegen i Larvik ut med nye og strengere smittevernråd i en egen pressekonferanse. Her frarådet de blant annet å ikke gjennomføre aktivteter rettet mot barn og ungdom.

Helse går foran

– Det handler om ta samfunnsansvar i forhold til liv og helse, og her ønsker vi å spille på lag med Larvik kommune. Innbyggernes helse skal selvsagt prioriteres høyere enn å gjennomføre kulturarrangementer, i den situasjonen landet nå står i. Vi har den seneste tida gjennomført både Marked for musikk i Larvik og Kulturkonferansen i Skien, med gode og oversiktlige smittevernstiltak. Men nå tetter det seg til, og som arrangør, ser vi det ikke som ansvarlig å gjennomføre Kimen nå, sier kulturdirektør Else Blom. 

For festivaladministrasjonen, med fylkeskommunens festivalsjef Steinar Engeland i spissen, er det en rar dag:

– Vi jobber året rundt med å kunne tilby litteraturpublikummet spennende festivalopplevelser, så det er klart at vi er lei oss for å måtte avlyse. Vi tenker på publikum som hadde sett fram til dette, på aktørene som skulle vært på scenen, og ikke minst på alle barna som skulle fylt salene på barneforestillingene.

Konsekvenser for mange kommuner

I tillegg til alle arrangementene i Larvik, skulle Kimen også vært medarrangør på arrangementer i Horten, Tønsberg, Sandefjord, Porsgrunn og Stokke.

– Nå ser vi fram mot festival i november 2021. Vi skal bruke denne tiden godt, til det beste for litteraturinteresserte i hele vårt store fylke. Arrangører over hele landet har hatt en bratt læringskurve på smittevern i år, inkludert Kimen. Dette er kompetanse vi vil dra nytte av også framover, avslutter Engeland.