Formålet med Mangfoldsprisen er å fremme mangfold, bedre bruk av innvandreres kompetanse og øke rekruttering av innvandrere i arbeidslivet.
Dette skal skje gjennom å løfte fram de gode eksemplene på mangfold i arbeidslivet som kan inspirere andre. I hvert fylke kåres det regionale vinnere, én for små virksomheter og en for mellomstore og store virksomheter, som går videre til den nasjonale prisutdelingen.
- Vi er stolte over alt det gode integreringsarbeidet i fylket vårt og gratulerer Café Vintage og New Normal Group med velfortjent pris. Vi ser fram til å jobbe tettere med prisvinnerne og andre virksomheter for å fremme mangfold i arbeidslivet, sier Lisbeth Eek Svensson, direktør i sektor for næring, innovasjon og kompetanse i Vestfold og Telemark fylkeskommune.
- Arbeidsledigheten er dessverre mer enn tre ganger så høy blant innvandrere som i den øvrige delen av befolkningen. Vi skal ta vår del av ansvaret for å gjøre noe med utenforskapet, sammen med kommuner og andre gode samarbeidspartnere, sier Eek Svensson.
Mangfoldsprisen deles ut av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), på vegne av Kunnskapsdepartementet. Her kan du lese mer om Mangfoldsprisen. Les juryens begrunnelse for å kåre vinnerne Café Vintage (små virksomheter) og New Normal Group (mellomstore/store virksomheter) i pressemeldingen fra IMDi.
Integreringsoppgaver overført til fylkeskommunene
Som følge av regionreformen har fylkeskommunen blitt det regionale leddet i integreringspolitikken.
IMDi er fremdeles ansvarlig fagdirektorat for integreringsfeltet og skal iverksette regjeringens integreringspolitikk gjennom oppgaver som direktoratet er ansvarlig for. Men flere av oppgavene til de regionale IMDi-kontorene ble overført til fylkeskommunen ved årsskiftet.
- Det er viktig å benytte opplærings- og kompetansetiltak mer aktivt i arbeidsmarkeds- og integreringsarbeidet, og gjerne benytte arbeidslivet mer aktivt som læringsarena. For å lykkes må mangfold fremmes som en ressurs og det må sannsynliggjøres at det kan være et konkurransefortrinn, sier Liv Marit Hansen, seksjonsleder for kompetanseutvikling og inkludering i fylkeskommunen.
Hansen forteller at dette er noe hun sammen med integreringsteamet i fylkeskommunene har satt på agendaen og vil jobbe mer med fremover.
Fra 1. januar 2020 er dette fylkeskommunens oppgaver på integreringsområdet:
- Tilskuddsordningene «Mentor- og traineeordninger» og «Etablereropplæring for innvandrere».
- Regional oppfølging av frivillighet og samfunnsdeltakelse. Fylkeskommunen har fått ansvar for å følge opp arbeidet med frivillighet og samfunnsdeltakelse på regionalt nivå.
- Kapasitetsstyring av bosetting. Flyktninger skal bosettes i områder hvor de kan komme i arbeid og få tilbud om nødvendig utdanning og kompetanseheving.
- Forebygging av negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Regionalt fagnettverk som en del av dette arbeidet.
- Veiledning og kompetanseheving av kommunene i deres kvalifiseringsarbeid. Fylkeskommunen får ansvaret med å følge opp kommunene i deres arbeid for kvalifisering av flyktninger.
- Samarbeid med regionale sektormyndigheter. Fylkeskommunen får ansvar for å samarbeide om kvalifisering og integrering av innvandrere med sektormyndigheter på regionalt nivå.

