- Yrkesmesterskap er massivt, sett i internasjonal skala. I Norge er det likevel ytterst få som vet hvem vi er, og hva vi driver med, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad.

Vil ha opp statusen på yrkesfag
WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som jobber for å øke interesse, status og kvalitet på norsk yrkesutdanning. Organisasjonen har også ansvaret for det norske yrkeslandslaget, som annethvert år deltar i de internasjonale yrkesmesterskapene WorldSkills Competition (Yrkes-VM) og EuroSkills (Yrkes-EM).
- I våre naboland er det 8 ansatte i WorldSkills, hos oss bare meg. I tillegg er det i de andre skandinaviske landene slik at WorldSkills er en integrert del av utdanningssystemet, slik er det ikke i Norge, forteller Bjørnar. Årsakene kan være mange, men Bjørnar mener at yrkesfagenes status må opp her til lands, særlig i Oslo-området.
- Jeg har opplevd at foreldre og andre voksne blir positivt overrasket når de er med og ser på, på arrangementene våre. De kommer dessverre inn med en tanke om at elevene «bare» skal konkurrere i yrkesfag, og at dette ikke er verdt å snakke om omtrent. Men heldigvis er en endring i gang, supplerer han.

I år er det 16 utøvere med på landslaget, og yrkesvariasjonen er stor. På landslaget konkurrer de norske utøverne i alt fra frisørfag til sveisefaget.
- Det har vært en dobling i antall fag som er med i konkurransene, på veldig få år. Vi merker at interessen for å konkurrere i yrkesfag blir større for hvert år, også i Norge, smiler Bjørnar.
Engasjerte eksperter
Men yrkeslandslaget består ikke bare av en daglig leder og 16 utøvere. Det er også et større apparat rundt utøverne, med både lagledere og det som heter «eksperter», altså tidligere utøvere som nå har gått inn i en trenerrolle. Yvonne Soggemoen er lagleder for gjengen, i godt selskap med assisterende lagleder og vestfolding, Nils Karjetta. Nils kom selv hjem med gullmedalje i anleggsgartnerfaget fra VM i 2018. For tiden fungerer han også som ekspert for anleggsgartnerutøverne Johanne Kalager og Kristian Husum, sammen med sin tidligere gullmedaljemakker Kjetil Schwoch.

Men det stopper ikke der. Ingeniør og automatiker Kjetil Nilssen, og gullsmedmester og gründer Camilla Victor, er to andre eksperter fra fylket vårt, bosatt i henholdsvis Porsgrunn og Horten. Begge begynte som utøvere i skole-NM, og jobbet seg etter hvert opp til trenerrollen. De skal begge være med i EM i september, og selv om ekspertrollen i stor grad gjøres på dugnad i tillegg til jobb, er ikke Camilla i tvil om fordelene med å engasjere seg i yrkesmesterskapene:
« Å være med i WorldSkills gir deg unik erfaring. Personlig har det gitt meg ny kunnskap i faget, det gjør at jeg kjenner på en enda større yrkesstolthet, og gjør at jeg holder meg oppdatert på nye metoder og teknikker i gullsmedfaget. »
Camilla forteller at hun også har fått venninner på tvers av landegrensene, som en konsekvens av å være i WorldSkills systemet, og både hun og Kjetil gleder seg til å være med på trenersiden i Polen til høsten.

Ligger ikke på latsiden i sommer
Johanne og Kristian går en intens treningssommer i møte. I slutten av august har de sin siste trening, før de møter resten av landslaget til avreise i starten av september. De er spente og nervøse, men mest spente. Mest av alt gleder de seg til åpningsseremonien i Gdansk, med antatt 40 000 tilskuere til stede.
«Jeg gleder meg til å gå inn på stadion og kjenne på følelsen av at alle ser på oss og heier på oss, smiler Kristian»
Men inntil da er det hardtrening som gjelder, med treningsøkter som minner mest mulig om konkurransesituasjonen som møter dem i Polen.

Ekspertene Nils og Kjetil er også spente og nervøse for høstens konkurranse. Men de har trua på både Johanne, Kristian, og de andre utøverne.
« Mitt beste råd som tidligere gullmedaljevinner, og nå ekspert, er å lese tegningen nøye før du setter i gang, sier Kjetil Schwoch. Hvis du blir overveldet, ta en ekstra pause, og se på tegningen på nytt, supplerer Nils.»

Viktigst av alt er det likevel for firkløveren å ta med kompetanse, erfaring, stressmestring og ny kunnskap tilbake i fylket, og tilbake på jobben. De håper at både interessen og kunnskapen om yrkesmesterskapene vil øke i tiden framover.