Digital suksessdebut i Den kulturelle skolesekken


Av:

Frank Tindvik

Publisert:

12.06.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Gjennom våren har den ene etter den andre forestillingen i Den kulturelle skolesekken blitt avlyst som følge av coronasituasjonen. Men Karoline Krüger og hennes team lot seg ikke stoppe, og laget en digital versjon av teaterkonserten «Labyrinter!».

Den «coronatilpassede» forestillingen ble vist for barneskolene i Færder kommune 8. - 12. juni, med gode tilbakemeldinger. Dette var første gang det ble gjennomført en heldigital forestilling i Den kulturelle skolesekken i Vestfold og Telemark.

Morsomt å teste ut noe nytt

- Da Karoline kontaktet oss med ideen om å lage en digital versjon av «Labyrinter!», tenkte vi at dette må vi se nærmere på. Omtrent alle forestillingene som skulle besøkt fylkets barneskoler i vår har blitt kansellert på grunn av corona, så da må vi prøve nye muligheter for å få de gode kulturopplevelsene ut til barna, sier musikkprodusent Linda Gjersøe Helseth i fylkeskommunen.

«Labyrinter!»-forestillingen er bygget på dikt av André Bjerke, som Karoline Krüger har satt musikk til. Det måtte noen kreative grep til for å tilpasse den for heldigital visning.

- Den opprinnelige forestillingen hviler veldig på musikantenes tilstedeværelse, vi samspiller med og inspireres av ungenes respons i konsertrommet. Da corona-restriksjonene kom, skjønte vi jo raskt at DKS-turneen ikke kom til å utspille seg som planlagt. Det var derfor naturlig å foreslå at vi kunne tenke muligheter for å formidle «Labyrinter!» på en annen måte, gjennom strømming. Det er alltid morsomt å teste ut andre formater, og her var det en fin mulighet, forteller Karoline Krüger selv.

Med på livetream

Selve gjennomføringen fungerte slik at hver skole fikk «sin egen konsert», der Krüger deltok i sanntid via den digitale samhandlingsplattformen Teams. Selve konserten var spilt inn på forhånd på Losjen i Bergen, med stor vekt på at utøverne snakker rett inn i kameraet til elevene.

- Vi likte tanken om at Karoline skulle være med live og snakke direkte med klassene. Som en slags live programleder i streamingforestillingen, chattet hun med elevene og inviterte de inn i en verdens av dikt og ord og fantasi. Musikerne gjorde en formidabel jobb og klarte å formilde Andre Bjerkes dikt på en vakker, ny og morsom måte – slik som i den originale forestillingen, forteller Gjersøe Helseth.

Innimellom sangene fikk elevene oppgaver og spørsmål fra Krüger knyttet til sangene de fikk høre.

Elevene snakket med Karoline Krüger på Teams underveis i konserten
Elevene snakket med Karoline Krüger på Teams underveis i konserten

- Det viktige for oss alle var å skape en forestilling som ikke bare var en «filmet» versjon av konserten, men lage en strømmeforestilling som nettopp brukte mulighetene som ligger i det formatet. Det du mister i forhold til en konsert, er fellesopplevelsen - med all den tilpasning mellom sal og scene det innebærer. Det du får i strømmeformatet, er store muligheter for interaktivitet. Og du får en nærhet mellom formidler og publikummer, fordi alle ser og hører deg tett på. Så vi jobbet med det som utgangspunkt; å skape en forestilling med gode konsertopptak vevd sammen med livestream med chatkommunikasjon og oppgaver, forklarer Krüger.

God mottatt

Musikkprodusent Gjersøe Helseth i fylkeskommunen forteller at tilbakemeldingene fra skolene har vært gode, samtidig som hun påpeker at det digitale ikke kan erstatte de fysiske kunstmøtene elevene normalt får gjennom Den kulturelle skolesekken.

- Det er fint å høre lærerne fortelle om barn som danser til Farao på ferie, Egyptere som beveger seg ivrig ved pultene, og rungende applaus og heiarop fra de mange klasserom. Dette gikk over all forventning, og er samtidig en god læring for alle involverte, sier hun.

Karoline Krüger sitter også igjen med mange gode erfaringer.

- Jeg tror absolutt strømmeformatet er kommet for å bli, man må bare ikke tenke at det er en erstatning for livespilling, men et format med et helt eget potensial. Og det gir muligheter til å nå og snakke med publikum på steder som man ellers aldri ville kunne nådd. Jeg gjør det gjerne igjen, og gjerne sammen med DKS Vestfold og Telemark. De jobber veldig godt og tydelig på feltet, og vet hva de driver med, avslutter hun.

Mer informasjon om forestillingen «Labyrinter!» her