Disse får fylkets toppidretts- og kunstnerstipender 2022

Bilde av Sebastian Wernersen
Triatlet Sebastian Wernersen fra Tønsberg er en av årets mottakere av Vestfold og Telemarks toppidrettsstipend. Han startet sesongen med seier Europacupen for juniorer i Polen, etterfulgt av 2. plass i Europacupen i Riga. Foto: Privat

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

02.06.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Åtte idrettsutøvere og fem kunstnere er valgt ut til å motta til sammen 570 000 stipendkroner fra fylkeskommunen. – Vi er stolte over å ha disse utøvere i vårt fylke, de er til stor inspirasjon for mange, sier Maja Foss Five, leder av hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett.

Målet med de fylkeskommunale stipendene, som deles ut årlig, er å bidra til å bygge Vestfold og Telemark som et idrettsfylke hvor utøvere har gode rammer for satsing – og til at profesjonelle kunstnere i fylket vårt skal ha mulighet til videreutvikling og kompetanseheving.

Det var i sitt møte torsdag 2. juni at hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett vedtok årets stipendtildelinger, som utgjør kr. 50 000 per kunstnerstipend og kr. 40 000 per toppidrettsstipend.

Større behov enn noen gang

Det var mange godt kvalifiserte søkere til begge stipender. 58 søkte om toppidrettsstipendet, som er en stor økning fra i fjor. Til kunstnerstipendene kom det inn 62 søknader. Koronapandemien har hatt betydelige, negative konsekvenser for både kunstnere og toppidrettsutøvere, og hovedutvalgsleder Maja Foss Five håper fylkeskommunens stipender vil være et verdifullt bidrag for mottakerne.

- Kunst- og kulturfeltet er fortsatt i startgropa etter utfordringene pandemien skapte, med bråstopp i fremførelser, prosjekter og reiser – som igjen førte til manglende inntekter. Toppidretten opplevde stopp i konkurranser, samlinger og fellestreninger. Behovet for å ha rom og rammer for fordypning og utvikling er nå større enn noen gang, mener Foss Five.

Folkemusiker Tone Krohn er en av fem kunstnere som får stipend. Det skal brukes til å fordype seg i viking-tematikken og utforske kvinners posisjon i tidlig jernalder, som grunnlag manusutvikling. (foto: privat)

Rollemodeller og ambassadører

Et samlet hovedutvalg er imponert av nivået og bredden blant søkerne til begge stipender, og er glade for å kunne bidra til utøvernes videre utvikling, opplyser utvalgslederen.

- Kunststipendmottakerne utmerker seg ved å bidra til nyskaping og utforskning i sine utrykk. Mottakerne av årets toppidrettsstipender er på et svært høyt nivå i sine idretter både nasjonalt og internasjonalt, arbeider målrettet og har svært høye ambisjoner. De er alle viktige rollemodeller i lokalsamfunnet, og ikke minst viktige ambassadører for Vestfold og Telemark, sier Foss Five.

Toppidrettsstipendene skal formelt overrekkes på Idrettens Festaften for Vestfold og Telemark 25. november, mens kunstnerstipendene vil overrekkes under fylkestinget i desember.

 

Disse får toppidrettsstipendet 2022:

Johannes Lønnestad Flaaten, Morgedal IL/Langrenn
Henrik Flåtnes, Tønsberg Friidrettsklubb/Lengdehopp
Ina Halle Haugen, Runar IL/Friidrett
Kristin Melby Jacobsen Lardal OL, Orientering og ski-orientering
Fredrik Solberg, Tønsberg Svømmeklubb/Svømming
Kine Valby Haugom, Holmestrand/Hafjell Freeride Klubb/Downhillsykling
Vebjørn Hovdejord, Snøgg Friidrett/Friidrett
Sebastian Wernersen, Tønsberg Triathlonklubb/Triathlon

Disse får kunstnerstipendet 2022:

Tone Krohn, folkekunstner/komponist
Izabela Jadwiga Solcinska, billedkunstner
Nina Ossavy, scenekunstner
Johanna Seim, musiker
Jo David Meyer Lysne, komponist/musiker

Beskrivelse av alle stipendmottakere her

Mer om Vestold og Telemark toppdrettstipend her

Mer om Vestfold og Telemark kunsterstipend her