- Hei idrettstalenter, jeg er Igor. Jeg kom til Norge i 1992 fra Bosnia-Hercegovina, og flyttet inn på et hotell som het asylmottak. Her kommer en liten sang om det.
Visesanger og dramatiker Igor Dunderovic tar imot de unge og lovende i et av møterommene på Skien fritidspark med å fremføre en vise om sitt møte med Norge som flyktningbarn. Teksten er humoristisk og ironisk, med et samtidig samfunnskritisk skråblikk.
Snart skal han, på en ganske så ufarliggjørende måte skal det vise seg, få de topptrente idrettsutøverne til å utføre ting de færreste av dem har omfattende erfaring med.
Trening på å tåle å drite seg ut
Igor har skrevet og produsert teater og musikkforestillinger både for barn og voksne, og jobber mye med improvisasjonsteater; teater uten manus og de samme forberedelsene og utstyr som vanlig teater. Før de vet ordet av det, blir brytere, skiløpere, friidrettsutøvere og syklister dratt med inn i improteaterets verden. De får utfordringer på rekke og rad som skal fremføres foran hverandre.

- Det å gjøre det her med toppidrettsutøvere, føler jeg er viktig. På et tidspunkt så vil de møte på vanskelige spørsmål fra media og andre rundt dem. Hvis de sier noe feil, og ikke har driti seg ut før, så vil de føle på det mye sterkere enn de må. Med improteater får man kjenne på hvordan det er å si noe spontant, noe man kanskje synes er dumt og flaut, men at det samtidig går helt fint, sier Igor.
Langrennsløper og friidrettsutøver Vebjørn Hovdejord fra Heddal/Snøgg IL lot seg rive med.
- Jeg likte godt improteater og de tingene vi gjorde der. Det var morsomt, utfordrerne og gøy å bli dratt litt utenfor komfortsonen sammen med de andre, forteller han.
Igor Dunderovic var imponert over innsatsen: - De tok det proft, var fokuserte og engasjerte, og kom opp på scenen og gjorde jobben. Jeg vil si de nesten var like dyktige som teaterelever! Så håper jeg de drar hjem med konklusjonen «det er ikke så farlig».
Toppidrett er mer enn det fysiske
På disse samlingene er det alltid idrettsfaglige temaer på programmet, og denne gangen handlet det om utvikling av talent og om mental trening. Utøverne fikk møte seiler Bjørnar Erikstad, som har deltatt i tre paralympiske sommerleker, og er flere ganger norgesmester. Erikstad er født uten armer, med fingrene festet på skuldrene, som han selv sier det. Han ble født med TAR-syndrom, og oppfordre til å se muligheter i stedet for begrensninger, og til å være tålmodige.
- Foredraget vi hadde med Bjørnar var inspirerende og til stor motivasjon, synes løper Abdullahi Dahir Rabi fra Larvik / IL Runar.
Coachene i Vestfold og Telemark Toppidrett, Eirik Hanssen og Mikael Flygind Larsen, ga utøverne praktiske oppgaver i mental trening som ble tatt på høyeste alvor. Rundt omkring i lokalene lå det strødd idrettsutøvere i dypt fokus i mørke rom, mens andre diskuterte engasjert.
- Veldig nyttig, synes Maren Halle Haugen fra Larvik/IL Runar. - Det jeg likte best var den mentale treninga, fordi dette var lærerikt og noe jeg kan få brukt videre i satsingen min.

I Skien fritidspark fikk utøverne også prøve seg på curling. Ikledd fargerike curlingbukser var innsatsen høy både på presisjons- og kostefronten. De fleste trekker også frem at det sosiale aspektet ved samlingene er verdifullt.
- Det er gøy å treffe andre som satser på sin idrett og dele erfaringer med bra folk, mener Vebjørn Hovdejord. Rabi er enig: - Det jeg likte best var å snakke med utøvere som driver med andre idretter.
Fokus på hele mennesket
Vestfold og Telemark toppidrett er et samarbeidsprosjekt mellom idrettskretsen og fylkeskommunen, og det eneste i sitt slag i Norge. Målet er å gi unge idrettsutøvere i fylket et løft på veien i sin karriere som en fremtidig toppidrettsutøver, som et supplement til deres klubb- og trenerrelasjoner. Utøverne som er med får et bredt idrettsfaglig, kulturelt og sosialt tilbud.
- Vi er stolte over å ha dette tilbudet til lovende idrettsutøvere i vårt fylke. For å lykkes i toppidrett, må utøveren legge ned stort arbeid både fysisk, psykisk og sosialt. I Vestfold og Telemark Toppidrett har vi fokus på hele mennesket, og det reflekteres i tilbudet vi gir utøverne, forteller Bård Andresen, ansvarlig for fylkeskommunens innsats i toppidrettsprogrammet.
Det er nettopp åpnet for søknader til utøverstallen 2022/2023 med søknadsfrist 30. april. Les mer og søk her
Utøvergruppa 2021-2022:
- Abdullahi Dahir Rabi, friidrett-løp, Idrettslaget Runar, Larvik
- Anne Svarstad, brytin, Snøgg Bryting, Notodden
- Casper Rønning , sykling, friidrett-løp, triatlon og langrenn, Horten og omegn cyckleklubb/ Team Canibal, Idrettslaget Ivrig, Royal Sport, Horten
- Eilen Brenne, friidrett-løp, Herkules Friidrett, Skien
- Ina Halle Haugen, friidrett-løp, Idrettslaget Runar, Larvik
- Maren Emilie Leegaard, hundekjøring, Jarlsberg Trekkhundklubb, Sandefjord
- Maren Halle Haugen, langrenn og friidrett-løp, Idrettslaget Runar, Larvik
- Mari Roligheten Ruud, friidrett-løp, Idrettslaget Runar, Larvik
- Nora Sofie Doksrød, langrenn og seiling, Idrettslaget Runar, Sandefjord Seilforening, Sandefjord
- Oskar Opstad Vike, langrenn, Idrettslaget Runar, Sandefjord
- Sebastian Wernersen, triatlon, Tønsberg Triathlonklubb, Tønsberg
- Alexander Åmås, bryting, Urædd Bryteklubb, Tinn
- Mari Haugenes Elvestad, skiskyting, Bø Skiskyttarlag, Midt-Telemark
- Mathea Berg-Solemdal, fotball, Fotballklubben Eik Tønsberg, Tønsberg
- Sivert Ekroll, terrengsykkel, langrenn, friidrett-løp og vintertriatlon, Sande Sportsklubb, Berger Idrettslag, Royal Sport, Holmestrand
- Vebjørn Hovdejord, langrenn, Heddal Idrettslag, Notodden