Europeisk mobilitetsuke 2022

Kvinne på sykkel som bruker fothviler med stoppknapp ved lysovergang.
Dersom flere, eller i alle fall de som kan, bruker sykkel fremfor bil så blir køene mindre. Foto: Freddy S. Fagerheim

Publisert:

15.09.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Store deler av Europa gjør det, Japan gjør det, Costa Rica gjør det også. De er alle med i Europeisk mobilitetsuke der målet er å bruke fremkomstmidler som er bedre for miljøet enn den tradisjonelle bilen.

Ett av de mest miljøvennlige fremkomstmidler vi kjenner til er apostlenes hester, kanskje best kjent som beina. Men det er jo ikke alltid det er hverken gjennomførbart eller spesielt hensiktsmessig. Så hva kan vi gjøre, da? 

Bussen blir ofte pekt på som et godt, miljøvennlig og samfunnsnyttig fremkomstmiddel. Da skal du vite at i høst har VKT i Vestfold senket prisene for periodebillett for voksne. Fra før er bussbillettene hos Farte i Telemark støttet med offentlige midler og dermed har de allerede lavere priser. 

Men hva kan vi gjøre utover det? Mobilitetsuka har forskjellig tema hvert år, og i år er det «Bedre forbindelser» det skal dreie seg om. 

Les mer på hjemmesidene til Europeisk mobilitetsuke.

Hva betyr det?

Vi vet at grøntområder og hyggelige byområder legger til rette for å skape forbindelser mellom mennesker, samtidig som det er en del av reisen. For eksempel en snarvei kan være et typisk eksempel på dette. Det handler om trygge og forutsigbare reiser, enten om du går, sykler eller tar kollektivt.

Hvordan kan du bidra?

Bilfri dag er en fast del av mobilitetsuka hvert år. I år er den bilfrie dagen torsdag 22. september. Da oppfordrer vi deg til å unngå å bruke bilen, og heller gå, sykle eller reise kollektivt. 

I år er Horten, Larvik, Tønsberg, Midt-Telemark og Grenlandskommunene med i Mobilitetsuka. Da blir det alt fra mekking av sykler på barneskoler til endring av kjøremønster i trafikken, snap chat-kampanje og egen bilfri dag-arrangementer i perioden 16.-22. september. For å finne ut hva som skjer i din kommune må du se på kommunens hjemmesider der du bor.

plakat2021_instagram4.jpg