Filmoteket - bibliotekenes nye strømmetjeneste for film

Så lenge du har et nasjonalt lånekort kan du nå låne film på Filmoteket. Foto: Skjermdump filmoteket.no

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

07.04.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket kan du nå strømme filmer til din skjerm, gjennom det nye bibliotektilbudet Filmoteket.

En rekke folkebibliotek i Vestfold og Telemark er blant de første i landet til å tilby strømming av film hjemmefra. Alle med et nasjonalt lånekort ved folkebibliotekene i enten Bamble, Drangedal, Fyresdal, Færder, Holmestrand, Horten, Kragerø, Kviteseid, Larvik, Nome, Porsgrunn, Sandefjord, Seljord, Siljan, Skien, Tinn, Nissedal, Tokke, Tønsberg eller Vinje, kan nå strømme film via filmoteket.no. Det er Vestfold og Telemark fylkesbibliotek som har inngått avtalen med Norgesfilm om den nye strømmetjenesten. 

1000 filmer

Filmoteket skal være et godt og enkelt supplement til de store, internasjonale kommersielle strømmetjenestene.

- Vi er glade for at mange av bibliotekene våre nå kan tilby innbyggerne et moderne filmtilbud som oppfyller bibliotekenes krav til kvalitet, bredde, allsidighet og relevans, og tilgjengelig for flest mulig. I den spesielle tiden vi er i nå med coronavirusutbruddet tilbringer folk flest mer tid hjemme for å bidra til smittebegrensning, og har kanskje mer tid til å se en god film eller to, sier Maja Foss Five, leder for hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett i Vestfold og Telemark.

Ved lansering inneholder Filmoteket rundt 200 filmer, men Norgesfilm har planer om å utvide tilbudet til rundt 1000 filmer innen utgangen av året.

Nytenkende biblioteker

Som låntaker får man tilgang til strømmetjenesten ved å besøke filmoteket.no. Her blar man enkelt gjennom katalogen og kan velge mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler som skal treffe alle aldersgrupper. 

- Fylkeskommunen har koordinert anskaffelsen, men det er folkebibliotekene i kommunene som spleiser på strømmetjenesten – slik at du og jeg kan låne inntil fire filmer hver måned. Jeg er stolt over at vi i fylket vårt har så nytenkende biblioteker, som også i utfordrende tider står på for å gi innbyggerne et så godt tilbud som mulig, sier Foss Five. 

Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer, og kan sees når som helst og hvor som helst. Filmene kan sees på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner med Windows, iOS og Android og i alle kjente nettlesere. Filmen kan også enkelt overføres til større skjerm, via tjenester som AirPlay og Chromecast. 

 

Har du ikke et nasjonalt lånekort fra før kan du skaffe deg det her. Kontakt deretter ditt bibliotek for å knytte det opp lokalt.

Registrer deg som bruker på Filmoteket her.