Flere fikk lærlingplass i Vestfold og Telemark i 2020

Kokkelærling på Farris Bad, Kevin Krømche Foto: Kristine Mellefoss

Av:

Kristine Mellefoss

Publisert:

05.02.2021

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Mens det på landsbasis har vært en nedgang i antall læreplasser i 2020, har Vestfold og Telemark økt antallet læreplasser det siste året.

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at andelen søkere som fikk læreplass i 2020 har gått ned i ni av elleve fylker. Mens det i 2019 på landsbasis var 78 prosent av elevene som fikk læreplass, var det i 2020 76 prosent.  Vestfold og Telemark er sammen med Troms og Finnmark det eneste fylket i landet som kan skilte med en økning i antallet læreplasser i denne perioden.

- Vi er svært fornøyde med at vi ikke bare har opprettholdt antallet læreplasser i regionen, men faktisk hatt en økning. Dette er et resultat av langsiktig og systematisk arbeid over tid. Mange aktører jobber sammen for at vi skal få læreplasser og faglært kompetanse i regionen. Dette gjelder ikke minst arbeidslivet. Ved å opprettholde læreplassene og tilrettelegge for lærlingene, selv i en vanskelig og utfordrende tid, viser de at de tar samfunnsansvar. For våre yrkesfaglige elever er dette avgjørende for at de skal få fullført utdanningen. For arbeidslivet betyr det at de får tilgang på viktig og kvalifisert kompetanse i årene som kommer, sier seksjonsleder for Fag- og yrkesopplæring i Vestfold og Telemark fylkeskommune, Kristina Rabe.

Stort behov for faglærte

Korona-pandemien trekkes fram som en vesentlig årsak til nedgangen i antall læreplasser på landsbasis. Til tross for at reiselivsnæringen har blitt særlig rammet av pandemien, er optimismen stor i bransjen. 

- Det har helt klart vært utfordringer, men når koronapandemien er over er det en ting som er sikkert; vi vil reise, være sosiale og bruke utestedene og restaurantene som aldri før!  Før pandemien var reiselivsnæringen den raskest voksende næringen på verdensbasis, og faktisk den eneste næringen sammen med byggenæringa som hadde sysselsettingsvekst i privat sektor. Det er ingen grunn til å anta at ikke veksten vil fortsette etter pandemien. Reiselivsnæringens betydning vil øke, og derfor være et trygt valg for fremtiden, sier daglig leder i Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant og matfag i Vestfold og Buskerud, Terje Tidemann.

Vår måte å gi tilbake til bransjen

Ved Farris Bad i Larvik har de det siste året tatt inn tre nye lærlinger.

- Vi har dessverre også hatt ansatte som har vært permitterte under pandemien, men har bevisst valgt å beskytte lærlingene slik at de skal få mulighet til å avlegge fagprøven sin. Etter mange år i bransjen, er dette min måte å gi noe tilbake til bransjen på, og til å bidra til å opprettholde kvaliteten på faget vårt, sier restaurantsjef ved Farris Bad, Ole Petter Kjellevold.

Livet som kokkelærling

Kevin Krømcke (18) har jobbet som kokkelærling ved Farris Bad siden august.

- Dette er beste stedet jeg kunne kommet til. Her har jeg fått ansvar, utfordringer og mulighet til å lære meg nye ting fra første dag. Bortsett fra at vi bruker munnbind, merker jeg ikke så mye til pandemien. Litt mindre gjester i perioder, gjør at jeg får mer tid til å forberede og forbedre meg.  Etter lærlingperioden håper jeg å kunne reise rundt i Europa for å lære mer om mat og kokkekunst. Dette er et tøft yrke, men når jeg jobber sammen med de andre på kjøkkenet og kjenner at jeg er en del av maskineriet hvor alle har det samme målet; å gi gjestene en god opplevelse - det er en god opplevelse! Også hjelper det å være veldig glad i mat, understreker Kevin Krømcke.

Vurderer du å søke yrkesfag, klikk deg inn her. Husk søknadsfristen 1. mars!

Ønsker du å bli lærebedrift, les mer om hva det innebærer og hvordan du går frem her.