Fra nesten "drop-out" til fagarbeider

Mann i kokkejakke står ute i snøen foran en gul bygning og ser i kamera.
Avbildet: Lars Gino Valen Foto: Loni Bjerkholt-Pedersen

Av:

Loni Bjerkholt-Pedersen

Publisert:

22.02.2023

Oppdatert:

22.02.2023 kl.12.08

Lars Gino Valens start på videregående var ikke akkurat en dans på roser. Både han, lærerne hans, og helsepersonellet rundt han, begynte å miste troen på at han skulle klare det. Men med god hjelp, tilrettelegging og oppfølging, kom han seg helskinnet igjennom. I dag sitter Gino igjen med to fagbrev han bruker i jobben sin hver eneste dag.

Butlerdrømmen fra barndommen

− Det jeg ønsket meg mest som barn var hvite hansker og mopp, ler 26 åringen. I oppveksten gikk mye av fritiden hans til å bake, samt å holde rommet ryddig og rent, i ekte hovmesterstil.

- Ja, det må være orden og system, eller blir det kaos i hodet mitt. Hvis du tar ei runde inne på kjøkkenet her, ser du at jeg er ganske god på å lage laminerte lister, sier han og smiler.

Men det var ikke bare matinteressen som vokste frem i barndommen og inn i ungdomsårene. Også Ginos helseutfordringer skulle komme til å ta mer plass i hverdagen i årene framover.

Den strevsomme skolestarten

Det kom ikke som et sjokk på noen da Gino valgte å begynne på restaurant og matfag ved Hjalmar Johansen Videregående skole i Skien. Med det ble tydelig for Gino og de rundt ham allerede i det første skoleåret, at ting ikke gikk helt etter planen.

– Jeg var ekstremt trøtt og utmattet på grunn av medisiner, og jeg slet med konsentrasjonen, forteller han.

Det kunne se ut som om drømmen om å bli kokk skulle gå i grus før første skoleår var omme. Men heldigvis for Gino, trådte opplæringskontoret med Hanne Sondresen i spissen opp, når han trengte det mest.

« Hadde det ikke vært for de fantastiske lærerne, opplæringskontoret, og muligheten for et alternativt studieløp, hadde jeg nok ikke klart å fullføre. Det er altfor få som vet om tilretteleggingsmulighetene som finnes for de som sliter med ulike helseutfordringer!»

Tilrettelegging ble løsningen

Gino fikk prøve seg i et alternativt studieløp, et såkalt vekslingsforsøk, som innebar at han startet med 1 år i skole, så 1 år i lære, deretter 1 år på skole, og til sist 1 år i lære. Dette var helt essensielt for å klare å fullføre skolegangen, som nå har resultert i to fagbrev, ett som kokk og ett som servitør.

– Jeg tok læretiden min hos Villa Mat i Skien, og de tok hele meg godt i mot, forteller Gino, som valgte å være åpen med daglig leder Marius Johansen og kjøkkensjef Andreas Liedholm, om sine psykiske utfordringer. Og åpenheten skulle vise seg å være en døråpner, også inn i arbeidslivet.

Fra Frankrike til Rjukan

Den oppadgående kurven for Gino stoppet heldigvis ikke på Villa Mat. Han ble raskt tilbudt styreverv i opplæringskontoret OSS & RM, og i 2019 ble han kåret til årets lærling, av NHO Reiseliv i Sør-Norge, med følgende begrunnelse: Lars Gino er en fantastisk representant for matfag, hotell- og restaurantbransjen. Han er en dyktig kokk med genuin interesse for faget.

Gino ble tilbudt jobb i Frankrike, etter et opphold han hadde hatt der i læretiden. Men han valgte å bosette seg i Rjukan, hvor han i dag jobber som kokk, servitør og «alt mulig mann» på Mathuset Eyde, en hjørnesteinsbedrift som driver både konditori, kantine, catering og restaurant.

« Arbeidsmiljøet her er helt spesielt. Jeg kaller kollegaene mine for «bonusfamilien». Jeg elsker å bo på et sted med ro og fantastisk natur, et sted hvor folk sier hei til deg på gata. »

Vil knuse myter om kokkeyrket

Gino elsker jobben sin av mange grunner. Først og fremst fordi han får rom til å være kreativ gjennom å skape nye matretter. Han anbefaler andre å ta fagbrev uansett hva man skal gjøre videre i livet, og mener at myten om at kokkeyrket er dårlig betalt, nettopp bare er en myte.

– Kokkeyrket gir mange muligheter og god lønn, bare du er villig til å stå på og gjøre en god jobb!

Han råder gjerne andre unge til å ta samme yrkesvei som han, og forteller at de gjerne tar i mot lærlinger på Mathuset Eyde.

« Mitt beste råd til ungdom som skal velge sin yrkesvei, er å bare «hoppe i det.» Prøv, og skaff deg erfaring! Samtidig vil jeg også oppfordre alle til å være åpne på jobben, både om vanskelige livssituasjoner og psykiske plager. Det at jeg har valgt å være åpen er nok hovedgrunnen til at jeg klarer å være i full jobb i dag.»