Fylkeskulturprisen er på kr. 75 000, og formålet er å gi honnør til en aktiv kunstner eller kulturaktør som har gjort en betydelig innsats for fylkets kunst- og kulturliv. I år kom det inn 14 forslag på kandidater. I sitt møte 20. oktober vedtok hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse, Gro Dahle som årets prisvinner.
- Det er en stor glede å tildele fylkeskulturprisen 2022 til Gro Dahle. Med sitt brede forfatterskap har hun gjort en særlig innsats når det gjelder viktige samfunnsutfordringer, sier Maja Foss Five, leder for hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett.
I sin begrunnelse vektlegger utvalget spesielt at hennes utgivelser når bredt ut i hele landet – til ulike aldersgrupper, og at hun står bak en rekke gode samtalebøker om vanskelige temaer som kjønnsforvirring, incest, omsorgssvikt og skilsmisse.
Viktige samtalebøker
- Hun står også bak en rekke gode og viktige samtalebøker, sier Foss Five. Disse omhandler vanskelige temaer, og har bidratt til å åpne opp samtalen om flere av disse temaene. Dette har hatt særlig stor betydning for barn og unge, som kanskje kan føle seg litt mindre alene. Vi gratulerer så mye med en svært velfortjent pris, sier Foss Five.
Dahle har utgitt diktsamlinger, prosabøker og barnebøker, særlig bildebøker for voksne og barn, såkalt allalderlitteratur. Hun har også skrevet fagbøker, sangtekster og teaterstykker. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. Flere av bøkene hennes er illustrert av ektemannen Svein Nyhus.
Selve overrekkelsen av fylkeskulturprisen 2022 vil skje i det siste fylkestingsmøtet før jul, 13. desember.
Hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett sin begrunnelse:
Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun har virket som forfatter i mange år. I 1987 debuterte hun med diktsamlingen Audiens, og har senere markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med titler som Apens evangelium, Linnea-pasjonen og Regnværsgåter. I 2006 kom hennes første voksenroman; Huset i snøen, som jevnt over fikk gode kritikker.
Dahle har senere skrevet bøker i flere sjangre, og hun har vunnet en rekke litterære priser, som Brageprisen for beste barnebok i 2002 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004. I 1998 fikk hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap, og i 2015 fikk hun Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.
Dahle står bak en rekke gode samtalebøker om vanskelige temaer som kjønnsforvirring, incest, omsorgssvikt og skilsmisse, som for eksempel Ollianna, Bragen, Sinna Mann, Blekkspruten, Håret til mamma og Akvarium. Flere av bøkene hennes er illustrert av ektemannen Svein Nyhus. Sammen fikk de Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. Flere av bøkene til Dahle er like godt egnet for barn som for voksne. Noen av bøkene er tilrettelagt for scenen, og flere utgivelser står på pensumlistene til barnevernutdanningen og andre studier.
Hun tildeles fylkeskulturprisen 2022 for sitt brede og samfunnsnyttige forfatterskap.