Gullbillett til 38 Esso-ansatte

Fredrik Breigutu er én av de 38 Esso-ansatte som tar fagbrev gjennom gullbillett-ordningen til Vestfold og Telemark fylkeskommune. Foto: Privat

Av:

Charlotte N. Erikstad

Publisert:

25.05.2021

Oppdatert:

07.06.2022 kl.12.51

Nå får 38 Esso-ansatte ta fagbrev på rekordtid gjennom fylkeskommunens «gullbillett». Dermed stiller de sterkere i jakten på ny jobb, etter at det nylig ble er vedtatt å legge ned Esso-raffineriet på Slagentangen.

Mange har jobbet på Esso-raffineriet på Slagentangen utenfor Tønsberg i en årrekke, men ikke alle har papirer på kompetansen sin. Et fagbrev i kjemiprosessfaget kan være inngangsbilletten til ny jobb. 

- Jeg ønsker å ha et fagbrev i det yrket jeg jobber i, som i dette tilfellet er kjemiprosessfaget. Da har jeg noe å falle tilbake på hvis jeg ikke blir med videre i terminalvirksomheten på Slagen, sier Fredrik Breigutu, én av de Esso-ansatte som skal ta fagbrev gjennom gullbillett-ordningen denne våren. 

Kollega Frode Rodlie forteller at han har jobbet 16 år med faget uten fagbrev.

- Et fagbrev vil gjøre at jeg kan kalle meg prosessoperatør, selv utenfor Esso. En faglært operatør blir da en fullverdig prosessoperatør. I de fleste bedrifter er det krav om fagbrev. Uten fagbrevet vil jeg antagelig bli arbeidsledig. Dette gir meg en god mulighet til å komme rett i jobb etter oppsigelsen, sier Rodlie.

Både Frode Rodlie og Fredrik Breigutu peker på at det er etterspørsel etter prosessoperatører i Nordsjøen, men der er det krav om fagbrev i kjemiprosessfaget for å få jobb. 

Var kjapt på banen

Fylkeskommunen lanserte «gullbilletten» i desember som en unik mulighet for innbyggere som er permittert eller arbeidsledig og ikke har fullført videregående opplæring. Alle kan søke om å få gjort ferdig fagbrev eller vitnemål gratis.

Da prosjektlederen for ordningen med «gullbilletten» hørte om planene om å legge ned Esso-raffineriet, tok hun kontakt med bedriften. Hun ville tilby et skreddersydd fagbrevopplegg.

«- Det er viktig for oss i fylkeskommunen å hjelpe innbyggerne våre der vi har muligheten til å gjøre en forskjell. Her hadde vi muligheten til å være kjapt på banen og få til et tilbud til de ansatte.»

- Marit Bjerknes Rød, Vestfold og Telemark fylkeskommune

- Jeg er glad for at så mange som 38 ansatte vil ta fagbrevet, og det er hyggelig å høre at ansatte setter pris på vårt bidrag i en vanskelig situasjon. 

Fylkeskommunen planlegger et tilpasset løp med teoretisk eksamen 2. juni og fagprøver i løpet av juni, juli og august. 

- Dette har blitt mulig gjennom godt samarbeid mellom flere aktører. Mange har kastet seg rundt på kort tid med et ønske om å hjelpe de Esso-ansatte fram til et fagbrev – både i fylkeskommunen, blant eksterne sensorer og i Norsk Industri, sier Marit Bjerkes Rød. 

Også Esso-raffineriet gjør tilpasninger ved anlegget for å legge til rette for fagbrevopplegget og hjelpe ansatte over i ny jobb. 

Takknemlige for muligheten

De 35 Esso-ansatte har allerede startet veien mot fagbrev med innleveringer og forberedelser. 

- Jeg er veldig takknemlig og glad for å få denne muligheten. Jeg er også veldig imponert over at det har skjedd såpass raskt som det har gjort. Fylkeskommunen har virkelig gjort en stor innsats for å få dette til for oss. Jeg ser frem til å ta eksamen og fagprøve og er samtidig veldig positiv og takknemlig for at jeg og vi får muligheten til det, sier Fredrik Breigutu.

Kollega Frode Rodlie har også hatt gode erfaringer med «gullbilletten» så langt. 

- Jeg er positivt overasket over hvor hurtig og hvor god hjelp vi har fått fra fylkeskommunen, for å kunne ta fagbrevet. Et fagbrev i min alder er litt krevende, men det gjør bare at jeg føler at jeg må stå på litt ekstra og gjøre alt jeg kan for å bestå, sier Rodlie.

Hva er gullbilletten?

Er du permittert eller arbeidsledig, kan du fullføre videregående opplæring gratis.