I dag åpner Sommerles.no - hele Norges lesekampanje for barn

Fra 1. juni - 31. august oppfordres barn over hele Norge til å delta på Sommerles.no

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

01.06.2021

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Nå er Sommerles.no 2021 i gang, og 1.-7. klassinger fra hele landet kan delta. Først og fremst skal Sommerles være gøy for barna, og samtidig skal kampanjen bidra til å øke barnas lesekompetanse gjennom sommeren.

Sommerles.no har vært en stor suksess gjennom flere år, og er en nasjonal, digital sommerlesekampanje i regi av bibliotekene. Sommerles varer fra 1. juni til 31. august hvert år, og er for alle 1.-7. klassinger. I fjor deltok over 125 000 barn, og i år er målet å få med enda flere. Barn kan sammen med sine foreldre lage seg en profil på nettsiden sommerles.no. Her kan de registrere alt de leser og få poeng for hver leste side. Det vanker premier som kan hentes på de lokale bibliotekene.

Bedre lesekompetanse

- Vi har ett mål for øyet: Å motivere barn til å lese mest mulig i løpet av en lang sommerferie. Sommeren er en viktig periode å satse på fordi skolene da ikke får fulgt opp barna. Samtidig vet vi at fritidslesingen blant barn går ned. Mange barn scorer dårligere på lesetester etter sommerferien, men de som leser jevnlig i løpet sommeren kan faktisk øke lesekompetansen sin, sier Siri Haga Torgersen, prosjektleder for Sommerles.no og rådgiver i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Et mål med Sommerles er også å gi økt motivasjon til barn som vanligvis ikke leser av egen lyst. Barna som deltar kan velge å lese selv, bli lest for eller å høre på lydbok. All lesing er viktig, og barna velger selv hva de vil lese, om det er fantasybøker, fotballbøker eller tegneserier. Øving gjør mester, sier prosjektlederen:

- Lesing er en grunnleggende ferdighet som må øves opp. For å bli god til å lese er det bare en ting å gjøre: Lese! Barn som leser på fritiden fordi de synes det er gøy, øker lesekompetansen sin. Vårt mål er at så mange barn som mulig får oppleve ekte leseglede og lesemestring gjennom å delta i Sommerles.no. 

Digitalt leseunivers

Sommerles.no startet i Vestfold fylke i 2014, og har etter hvert spredt seg til å bli en nasjonal suksess ved å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing. Sommerlesuniverset er bygget opp rundt de to karakterene Astrid og Asbjørn, som hvert år drar ut på nye eventyr på oppdrag fra gudekongen Odin. I årets fortelling som barna kan følge, «Den magiske regnskogen», skal de reise flere hundre år tilbake i tid til regnskogen i Sør- og Mellom-Amerika.

Årets Sommerles-fortelling utspiller seg i regnskogen i Sør- og Mellom-Amerika. Her fra årets kick-off film (se den nederst i saken), ved barnebiblioteket Biblo Tøyen.

- Barna belønnes på ulike måter for lesingen sin, og på Sommerles.nosamler de poeng for hver side de leser. De kan også svare på oppgaver, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer som de kan samle på. Underveis gjør de seg fortjent til små premier som hentes på biblioteket. Den digitale innretningen av lesekampanjen har vært avgjørende for at så mange barn deltar, mener Siri.

Hilsen til barna fra statsministeren

Det er stor oppslutning om Sommerles i kommuner og biblioteker over hele landet, og i 2020 deltok 28 prosent av alle norske 1.-7. klassinger.

Kommunen med flest sommerlesere var lille Flatanger i Trøndelag, hvor 55 av 58 barn i målgruppen var med. Informasjon til foreldre om kampanjen har blitt gjort tilgjengelig på 11 språk, i tillegg til bokmål, nynorsk og engelsk – og det er et kontinuerlig mål å få med flere barn med et annet morsmål enn norsk.

Her kan du se kick-off video for Sommerles 2021, innspilt ved Norges kuleste bibliotek, BibloTøyen – hvor kun barn har tilgang. Influenser Victoria Skau snakker med en skoleklasse om hva de liker å lese, og hvorfor de synes Sommerles er kult! Selveste statsminister Erna Solberg sender også en hilsen:

 

All informasjon om Sommerles.no finner du her

 

 

Slik fungerer Sommerles.

  • For å komme i gang, lager barna en egen profil på www.sommerles.no (med foresattes godkjenning). Her registrerer de bøker de leser og får poeng for leste sider. De får også lesetips.
  • Underveis får barna digitale trofeer og etter hvert har de samlet nok poeng (XP) til å få fysiske premier. Disse kan hentes på biblioteket.
  • Barna får tilgang på en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve. Nye kapitler legges ut på Sommerles.no gjennom sommeren.
  • Sommerles.no er for alle: superlesere, gode lesere, middels gode lesere, men også de som trenger litt hjelp eller bare er i ferd med å lære seg lese
  • Man får poeng både for å lese selv, men også om man blir lest for eller lytter på lydbøker