I dag åpner Sommerles.no - hele Norges lesekampanje for barn

Bilde fra kickoff-film for Sommerles 2022
På sommerles.no kan man se kickoff-filmen for årets kampanje, hvor barna blir introdusert for Sommerles-fortellingen. (På bildet f.v: Sommerles-skuespillere Viktor Fossvold Kolstad, Aasmund Fevang, Ellisiv Koda Steigre, Olivia Noss Ditmansen. I midten forfatter av årets fortelling, Mari Moen Holsve). Foto: Rune Nordseter

Nå er Sommerles.no 2022 i gang, og 1.-7. klassinger fra hele landet kan delta. Først og fremst skal Sommerles være gøy for barna, og øke interessen for lesing gjennom sommeren.

Sommerles.no har vært en stor suksess gjennom flere år, og er en nasjonal, digital sommerlesekampanje i regi av bibliotekene. Sommerles varer fra 1. juni til 31. august hvert år, og er for alle 1.-7. klassinger. I fjor deltok over 164 000 barn, og i år er målet å få med enda flere. Barn kan sammen med sine foreldre lage seg en profil på nettsiden sommerles.no. Her kan de registrere bøkene de leser, samle poeng, få kule premier og lesetips, lese den eksklusive Sommerles-fortellingen, løse oppgaver og følge med på hva venner leser.

Sommerlesuniverset er bygget opp rundt karakterene Astrid og Asbjørn, som hvert år drar ut på nye eventyr på oppdrag fra gudekongen Odin. I år må de blant annet finne finne sitt nye hovedkvarter, Verdensbiblioteket. (Illustrasjon: Snuti AS)

Leseglede gir lesekompetanse

- Vi har ett mål for øyet: Å motivere barn til å lese mest mulig i løpet av en lang sommerferie. Barna som deltar kan velge å lese selv, bli lest for eller å høre på lydbok. All lesing er viktig, og barna velger selv hva de vil lese, om det er fantasybøker, fotballbøker eller tegneserier, sier Siri Haga Torgersen, prosjektleder for Sommerles.no og rådgiver i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Det er stor oppslutning om Sommerles i kommuner og biblioteker over hele landet, og i 2021 deltok 37 prosent av alle norske 1.-7. klassinger. Kommunen med flest sommerlesere var lille Lom i Innlandet, hvor så godt som alle barna i målgruppa deltok.

- Lesing er en grunnleggende ferdighet som må øves opp. For å bli god til å lese er det bare en ting å gjøre; du må lese! Barn som leser på fritiden fordi de synes det er gøy, øker samtidig lesekompetansen sin. Vårt mål er at så mange barn som mulig får oppleve ekte leseglede og lesemestring gjennom å delta i Sommerles.no, forteller prosjektlederen.

I år er selveste Kronprinsesse Mette-Marit med på å ønske alle barn lykke til med årets Sommerles. I denne filmen forteller hun om sin erfaring med sommerlesing:

Digitalt leseunivers

Sommerles.no startet i Vestfold fylke i 2014, og har spredt seg til å bli en nasjonal suksess ved å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing. Sommerlesuniverset er bygget opp rundt de to karakterene Astrid og Asbjørn, som hvert år drar ut på nye eventyr på oppdrag fra gudekongen Odin. I årets fortelling som barna kan følge, «Eventyr på rømmen», skal de jakte verden rundt etter rømte eventyrfigurer.

- Barna belønnes på ulike måter for lesingen sin, og på Sommerles.no samler de poeng for hver side de leser. De kan også svare på oppgaver, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer som de kan samle på. Underveis gjør de seg fortjent til små premier som hentes på biblioteket. Den digitale innretningen av lesekampanjen har vært avgjørende for at så mange barn deltar, mener Siri.

Informasjon til foreldre om kampanjen har blitt gjort tilgjengelig på 12 språk, i tillegg til bokmål, nynorsk og engelsk – og det er et kontinuerlig mål å få med flere barn med et annet morsmål enn norsk.

På sommerles.no finner du all informasjon om Sommerles 2022

Følg Sommerles på Facebook her

 

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

01.06.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Slik fungerer Sommerles

  • For å komme i gang, lager barna en egen profil på www.sommerles.no (med foresattes godkjenning). Her registrerer de bøker de leser gjennom sommeren og får poeng for leste sider. De får også lesetips.
  • Underveis får barna digitale trofeer og etter hvert har de samlet nok poeng (XP) til å få fysiske premier. Disse kan hentes på bibliotekene i kommunen deltakerne bor
  • Barna får tilgang på en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve. Nye kapitler legges ut på Sommerles.no gjennom sommeren.
  • Sommerles.no er for alle: superlesere, gode lesere, middels gode lesere, men også de som trenger litt hjelp eller bare er i ferd med å lære seg lese. Man får poeng både for å lese selv, men også om man blir lest for eller lytter på lydbøker.