Inviterer til kulturstafett gjennom hele fylket

Representanter fra fylkets kommuner samlet til oppstartsmøte for Kulturstafetten. Foto: Frank Tindvik

Med alle 23 kommuner på laget inviterer fylkeskommunen denne våren innbyggerne til en kulturstafett gjennom hele fylket for å markere nye Vestfold og Telemark.

Tirsdag var kommuner, fylkeskommune, Grenland friteater og Stella Polaris samlet i Skien for å planlegge det som blir en svært innholdsrik kulturstafett med arrangementer i alle 23 kommunene i Vestfold og Telemark gjennom våren. Kulturstafetten er en del av prosjektet «Ditt nye fylke», som fylkeskommunen står bak.

For innbyggerne

- Målet med "Ditt nye fylke" er å vise fram kulturmangfoldet, variasjonene og kontrastene i fylket vårt, og hvordan dette gjør Vestfold og Telemark attraktivt og spennende å utforske og bo i. Gjennom kulturstafetten ønsker vi sammen med kommunene å skape aktivitet og positivt engasjement omkring vårt nye fylke gjennom å invitere innbyggerne til smakebiter på de mangfoldige kulturtradisjonene vi har i Vestfold og Telemark, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Som en del av «Ditt nye fylke» blir det også andre aktiviteter utover våren, som innbyggerkåring av 100 boktitler som representerer det nye fylket, venteromsquiz med premier ved tannlegekontorene og en ny forestilling om verdien av forskjeller, likheter og samarbeid i Den kulturelle skolesekken.

Fra vikinghistorie til folkemusikk og gatefest

På samlingen tirsdag delte kommunene sine «etappe»-planer i kulturstafetten, og det manglet ikke på kreative ideer. Alle 23 arrangementene blir gratis og åpne for alle, og de fleste utendørs.

- Jeg er stolt over å være fylkesordfører for et fylke hvor samtlige kommuner ønsker å delta i et prosjekt som dette, for å bidra til fellesskap. Kulturstafetten blir en flott mulighet for innbyggerne til å bli kjent med nye deler av fylket sitt og hvilke tradisjoner finnes. Jeg oppfordrer alle til å få med seg «etapper» også utenfor sin egen kommune, mener Riis-Johansen.

Kulturstafetten vil by på blant annet familiedag med korpsmusikk og vikingtidshistorie, folkemusikk i hjertet av Telemarkskanalen og gatefest med lokalmat og historiske vandringer. Fylkeskommunen vil stille med programinnhold i alle 23 kommuner, som overrekkelse av et «fylkestre», og kunstneriske innslag fra Stella Polaris og Grenland Friteater. Frivillige lag og foreninger vil ha en sentral rolle i både planlegging og gjennomføring av de fleste «etappene» i kulturstafetten.

Håper på tilreisende

Avdelingsleder for kultur, fritid og folkehelse i Nome kommune, Heidi Elise Kvale, håper kulturstafetten vil bidra til at flere av fylkets innbyggere får øynene opp for det som skjer utenfor egne kommunegrenser, og til å synliggjøre det mangfoldige kulturtilbudet i det nye fylket.

- Fra et kulturperspektiv er det fantastisk at to av landets tyngste kulturhistoriske fylker blitt ett. Tenk bare på industri- og folkemusikktradisjonene fra Telemark og vikingtid og sjøfartshistorien fra Vestfold. I tillegg har vi korte avstander. I Nome skal vi bruke kulturstafetten til å vise frem gode aktiviteter som de frivillige lagene og foreningene gjennomfører hvert eneste år, sier hun.

Også i Holmestrand er de klare for til å invitere innbyggerne med på markering av nytt fylke.

- Det er et fantastisk initiativ fylkeskommunen har tatt med å bruke kultur som et virkemiddel for å sveise innbyggerne i det nye fylket tettere sammen. Vi planlegger en variert aktivitetsdag på Eidsfoss, midt blant gamle trebygninger og industritradisjoner. Formidling av kultur og historie kan bidra til en fellesskapsfølelse blant alle oss som bor i et nytt fylke sammen. Vi har jo tross alt felles røtter, sier Sonja Søtre Andresen, kulturkonsulent i Holmestrand.

Stafettstart i april

Kulturstafetten vil utvilsomt by på et mangfold av kulturaktiviteter over hele fylket denne våren, og leder i hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett, sier Maja Foss Five, tror deling av kulturtradisjoner kan bringe innbyggerne tettere sammen.

- Når vi nå er et nytt fylke trenger vi en ny, felles regional identitet. Identiteten vår formes av kulturen vi vokser opp i og påvirkes av gjennom livet. I Vestfold og Telemark har vi en kulturhistorie vi kan være stolte av, som kommunene gjennom kulturstafetten nå vil vise frem for innbyggerne, og være med å bå skape en ny felles identitet for «vi’et» Vestfold og Telemark, sier hun.

Kulturstafetten vil bli arrangert i perioden 25. april-20. juni, og alle 23 «etapper» vil etter planen bli presentert i midten av april i fylkeskommunens og kommunenes kanaler.

Prosjektet "Ditt nye fylke" hadde oppstart 24. januar med fullsatt sal i Bølgen kulturhus, da "Ditt nye fylke – en forestilling om Vestfold og Telemark" ble vist frem.

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

06.03.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05