Jomfrulandsstipendiaten

En mann i blå jakke og brun bukse ser gjennom en kikkert. Han står på et svaberg med havet i bakgrunnen. Foto.
Jomfrulandsstipendiat John Hoelstad Dæhli på Jomfruland Foto: Privat

Av:

Line Ruud Ørslien

Publisert:

05.10.2023

Oppdatert:

05.10.2023 kl.10.50

Grafiker og tegner John Hoelstad Dæhli mottok Jomfrulandsstipendet for 2023. Kunstneren er nå på plass på Jomfruland og i gang med å utforske øya.

Stipendet deles ut av Vestfold og Telemark fylkeskommune og Kragerø kommune. Mottakeren får 25 000 kroner, og tilbringer september og oktober på Jomfruland.

I Kittelsens fotspor

Dæhli søkte om stipendet med et ønske om å lage tegnedagbok fra øya, og vil i tillegg gå i Theodor Kittelsens fotspor. Kittelsen oppholdt seg på øya en periode i 1893.

- Det er som om jeg møter karakterene til Kittelsen her ute, sier Dæhli. Noe av det første jeg gjorde var å tegne Nøkken som tar seg en kaffe ved Tårntjernet. Jeg vil undersøke Kittelsens tid på Jomfruland bedre. I tillegg er jeg opptatt av skogens historie og dens plass i vår forestillingsverden.

Dæhli har med seg grafikkutstyr og planlegger å lage linotrykk på øya. Han vil også tegne mest mulig, og være ute i all slags vær for å samle motiver. Grafikken kan han så arbeide videre med hjemme når oppholdet er over.

Geologihistorien

Dæhli er glad for å kunne bruke tid på å arbeide konsentrert med kunst en periode, og han merker at stillheten på øya gir god arbeidsro.

- Jeg er interessert i geologihistorien på øya. Geologien er ekstremt variert her ute, og raet er et fotavtrykk etter breen. Det føles spesielt å være på kanten av raet. Dette vil jeg utforske nærmere gjennom tegninger.

Dæhli skal ha utstilling på Kragerø kunstforening i 2024. Da får vi se det endelige resultatet av oppholdet hans på Jomfruland.

Jomfrulandsstipendiaten John Dæhli 2023 4.jpg.jpegJomfrulandsstipendiaten John Dæhli 2023 3.jpgJomfrulandsstipendiaten John Dæhli 2023 2.jpg

 

Les mer om Jomfrulandsstipendet

Utforsket sin egen kunstform på Jomfruland