Julegrana er tent i Kaunas

Den norske konsulen Vytatuas Valaitis snakker norsk og kjenner mange i fylkeskommunen. Han har vært en viktig og avgjørende brikke i samarbeidet tilbake til 90-tallet.

Av:

Charlotte N. Erikstad

Publisert:

01.12.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Vennskapsbåndene mellom Kaunas i Litauen og Vestfold strekker seg tilbake til 1991. Sist helg deltok hovedutvalgsleder Mette Kalve på den tradisjonsrike julegrantenningen.

Vestfold fylkeskommune har hatt et samarbeid med Kaunas i en årrekke. Fylkestinget ønsket at de gode vennskapsbåndene skulle fortsette, også etter sammenslåingen med Telemark fra 2020.

Vestfold og Telemark fylkeskommune har en samarbeidsavtale som omfatter utvekslinger og besøk på kultur- og utdanningsområdet. 

– Med utviklingen i Europa det siste året, oppleves nå dette samarbeidet som ekstra viktig. Våre venner i Kaunas satte stor pris på at vi kom og deltok på den årlige julegrantenningen som har vært en tradisjon siden 90-tallet, sier Mette Kalve, leder av hovedutvalg Vestfold.

Kalve deltok på vegne av Vestfold og Telemark fylkeskommune.

– De første årene var juletreet fra Vestfold. Nå har dette blitt et stort arrangement i Kaunas med flere tusen deltakere, TV-overført show, og det knytter seg alltid stor spenning til hvordan juletreet er pyntet, da dette er ulikt fra år til år, sier Mette Kalve. 

Hun overrakte en gave til ordføreren i Kaunas, Visvaldas Matijosaitis. Gaven var laget av elever ved avdelingen for arbeids- og hverdagslivstrening (AHT) på Greveskogen videregående skole.

– Samarbeidet er svært viktig 

Sammen med delegasjoner fra Latvia og Frankrike, fikk Kalve oppleve avslutningen på feiringen av Kaunas som europeisk kulturhovedstad i 2022.  

Kaunas er den nest største byen i Litauen, og et eget fylke. Den norske konsulen, Vytatas Valaitis, fortalte om hvordan situasjonen er i Kaunas i dag. 

– De er sterkt preget av krigen, og kunne fortelle oss om strømkrise, høye bensinpriser, samt en inflasjon på opp imot 20 prosent. Men levestandarden har økt, og de har lav arbeidsledighet og er optimister med tanke på fremtiden, sier Mette Kalve.

Hun forteller at den første intensjonsavtalen med Kaunas var håndskrevet. Litauen den gangen var i en svært vanskelig situasjon og datamaskiner fantes bare på universiteter og i store bedrifter.

– Dette samarbeidet er svært viktig, både for Kaunas og for vårt fylke. Vi har en samarbeidsavtale som fortsetter, med mindre den sies opp, sier Kalve, og legger til:

– Utveksling har gitt flere konkrete resultater i mer enn 30 år, og jeg tenker at vi fortsatt har mye å lære av hverandre. Jeg vil ta initiativ til å løfte dette politisk inn i nye Vestfold, slik at vi kan ivareta dette viktige samarbeidet i fremtiden.

Noen bilder fra besøket i Kaunas

Ordfører i Kanuas, Mayor Visvaldas Matijosaitis.jpg
Hovedutvalgsleder Mette Kalve og ordføreren i Kanuas, Visvaldas Matijosaitis
Gave fra Greveskogen vgs.jpg
Gaven var laget av elever ved avdelingen for arbeids- og hverdagslivstrening (AHT) på Greveskogen videregående skole.
Årets julegran i Kaunas.jpg
Årets julegran i Kaunas