Rapporten er bestilt av Ringvirkningsprosjektet for karbonfangst og lagring ved Norcem i Brevik, et prosjekt Vestfold og Telemark fylkeskommune har satt i gang for å se hvordan man kan skape eventuelle ringvirkninger av karbonfangst i Brevik.
Prosjektleder Marianne Haukås forteller at prosjektet i Brevik er så stort at det kan bidra til å stimulere flere nye grønne initiativer i industrien i regionen. Samtidig viser rapporten at dette er helt avgjørende for industriens fremtid.
-Rapporten viser at både verdiskapning og sysselsetting i industrien reduseres betydelig om ikke regionen får til en rask grønn omstilling, forteller Haukås.
Foreslår både regionale og nasjonale tiltak
En rask grønn omstilling innebærer i dette tilfellet utstrakt bruk av CCS og andre grønne teknologier i kombinasjon med høyere priser på CO2. I rapporten peker Menon på barrierer og muligheter for å få til en rask grønn omstilling, og anbefaler konkrete tiltak til fylkeskommunen:
Regionale tiltak:
- Opprette en konkret samhandlingsarena, med regelmessige møtepunkt, for å styrke kobling mellom regionens ledende industriaktører, eksisterende og potensielle utstyrsleverandører, FoU-miljøer, samt fylkeskommunen selv
- Legge til rette for utdanningsløp som er knyttet til den industrielle omstillingen i regionen
- Utvikle en helhetlig plan for lokalisering av industrielle nyetableringer - for å øke regionens vertskapsattraktivitet
Nasjonale tiltak:
- Jobbe opp imot nasjonale myndigheters arbeid knyttet til utforming av rammevilkår og regulering som kan styrke konkurransekraften til den norske prosessindustrien
- jobbe for å styrke virkemiddelapparatet knyttet til kommersialisering av ny grønn energiteknologi innen prosessindustrien
Små ringvirkninger av driften, men muligheter for lokale aktører
Hovedfunnene i rapporten er at ringvirkningene av driften på Norcem er små, men at ringvirkningene knyttet til utbyggingsperioden vil være betydelige.
-Rapporten viser at potensialet for å bygge en spesialisert leverandørnæring innen karbonfangst i vår region kan bli utfordrende. Likevel ser vi at det finnes muligheter der for enkeltaktører også i vår region, forteller Haukås.
Rapporten fra Menon Economics, med tittelen «Innovasjonsdrevet grønn omstilling - Langskipprosjektet som katalysator for ringvirkninger og næringsutvikling i Vestfold og Telemark» skal nå behandles politisk i Hovedutvalg for klima, areal og plan og Hovedutvalg for næring og reiseliv. Hvilke grep som fylkeskommunen skal ta fremover er en politisk beslutning.