Kim Leine tildeles Vestfold og Telemarks litteraturpris 2020

Seljord-forfatter Kim Leine mottar Vestfold og Telemarks første litteraturpris. Foto: Robin Skjoldborg

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

08.09.2020

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Seljord-forfatter Kim Leine mottar prisen for sitt anerkjente og varierte forfatterskap innenfor ulike sjangre, og juryen mener han er en av de aller fremste historiefortellerne i Norge og Norden.

Vestfold og Telemarks Litteraturpris er primært en skjønnlitterær pris, men kan også gis til en sakprosaforfatter. Prisen består av et grafisk blad av en vestfoldkunstner og et reisestipend på 25 000 kroner. Kandidater kan kun foreslås av andre enn forfatteren selv.

- Det er en glede å gi Kim Leine Vestfold og Telemarks litteraturpris for 2020. Bak tildelingen står en enstemmig jury. Som forfatter har Leine satt sitt tydelige avtrykk over hele det skandinaviske språkområdet, og har høstet høyst fortjent anerkjennelse for sine bøker. Vi er stolte av å kunne kalle ham «vår», sier juryleder Maja Foss Five fra Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Selve prisutdelingen vil skje under åpningsforestillingen av den nye Kimen Litteraturfestival, onsdag kl. 4. november kl. 18.00 i Bølgen kulturhus i Larvik.

- Dette var da utrolig gledelig. Tusen takk for det. Det betyr veldig mye for meg med en norsk pris, og da særlig «heimifrå». Jeg håper veldig at det blir mulig å komme til Larvik og motta prisen, uttalte Leine selv da han ble gjort kjent med at han er valgt som årets prisvinner.

Mer om Vestfold og Telemarks litteraturpris her

 

Fra juryens begrunnelse:

Kim Leine (f. 1961) fra Seljord debuterte med erindringsromanen Kalak i 2007. En bok som ligger tett på Leines egen historie, eller erindring: Romanens hovedperson, Kim, rømmer fra sekt og slekt i en norsk bygd som ung mann, til København hvor hans far gjennom flere år utfører seksuelle overgrep. Han rømmer videre til Grønland som nyutdanna sykepleier, hvor han blir narkoman. Debutromanen er brutal og øm og flerspora. Leine mottok Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, en av de største danske debutantprisene, for Kalak.

Kim Leine selv rømte til København fra Seljord som 17-åring. På slutten av 80-tallet flyttet han videre til Grønland hvor han jobbet som sykepleier i 15 år, før han vendte tilbake til København i 2004, og bokdebuterte altså tre år seinere, 46 år gammel. Nettopp romanene lagt til Grønland, og skildringene av øysamfunnets historie og samtid, er noe av det aller viktigste Kim Leine har tilført litteraturen.

Det virkelige store gjennombruddet kom med den bredt anlagte romanen Profetene i Evighetsfjorden fra 2012. Boka skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Romanen er inspirert av virkelige hendelser i det dansk-norske riket mot slutten av 1700-tallet. Boken tar deg med til Københavns skitne gater, Grønlands harde natur, på sjøreiser og hvalfangst, en fottur på tvers av Norge og Københavns store brann i 1795. Nesten 700 sider og hele veien fenomenalt god. Ingen dårlige setninger! Boka er den første av foreløpig to bøker i det som blir omtalt som Grønlands-trilogien. Med boka skrev han seg rett inn blant de aller fremste historiefortellerne i Norge og Norden, både av i dag og av i går. Profetene i Evighetsfjorden mottok en rekke priser i Danmark, og han ble tildelt Nordisk råds litteraturpris. Leine ble nominert som dansk forfatter. Altså en nordmann som skriver på dansk om Grønland! Leine oversatte boka selv fra dansk til norsk, noe han har gjort med alle de norske utgivelsene.

For bok to i den uavslutta Grønlands-trilogien, Rød mann/Sort mann fra 2018, mottok Leine for første gang en norsk pris, nemlig P2-lytternes romanpris. Leine uttrykte stor glede over en sånn type anerkjennelse fra gamlelandet, for å bli regnet som en norsk forfatter.

Leine har skrevet flere romaner, for både voksne og barn, lagt til Grønland, enn disse som allerede er nevnt, til og med fremtidsromaner. I 2016 kom De søvnløse. En kollektivroman, eller stafettroman, fra et sykehus på Grønland lagt til 2025. Over 20 fortellere; leger, pasienter, sykepleiere og så videre som en følger i ett døgn mens en uro på det europeiske kontinentet murrer i bakgrunnen.

Årets bok fra forfatteren, Dansk standard, er en grøsserroman om et søskenpar som blir hjemsøkt av fortida. Juryen beundrer Leine for å skrive ulike typer bøker, i ulike lengder, i ulike sjangere, illustrerte barneromaner, episke historiefortellinger, erindringsromaner, grøssere, og at han aldri har en dårlig setning.

Det er godt å ønske Kim Leine velkommen hjem, helt hjem, og tildele ham Vestfold og Telemark litteraturpris 2020.