Kimen litteraturfestival treffer bredt

Bilde av fem personer som skal være med i åpningsnummeret.
På årets festival møter du blant andre Kim Leine, Marija Bliznac, Zahid Ali, Mona B. Riise og Hans Olav Lahlum. Foto: Aqqalu Augustussen, Per Heimly, Eivind Sennest, Agnete Brun og Trude Westbye

Av:

Ellen Marie Skjestad

Publisert:

02.11.2023

Oppdatert:

02.11.2023 kl.14.27

Årets litteraturfestival 8.-12. november byr på 42 arrangement for store og små.

Bølgen kulturhus i Larvik er hovedbase, men i år blir det spennende festivalarrangement også i Skien, Rjukan, Vinje, Porsgrunn og Sandefjord.

− På Kimen litteraturfestival kan barn, ungdom, voksne og eldre oppleve et mangfold av litteraturopplevelser av høy kvalitet. Med årets festival løfter vi frem både lokale, nasjonale og internasjonale navn blant forfatterne, sier Aase Wivestad, festivalsjef for Kimen litteraturfestival, og legger til:

− Det blir også mye musikk – en fin og litterær inngangsport til mye god lyrikk. Vi vil lage litt fest og moro, rett og slett skape pusterom i hverdagen nå i november. De aller fleste arrangementene er gratis, noe som bør gjøre sitt til at vi får fylt opp arenaene våre og får folk opp fra godstolen. På vegne av fylkeskommunen ønsker jeg alle varmt velkommen til Kimen!

Se det innholdsrike programmet 

Aase Wivestad-2.jpg

Aase Wivestad er leder av Kimen litteraturfestival. Foto: Rune Nordseter

Kjente navn 

Det er tredje året Vestfold og Telemark fylkeskommune arrangerer Kimen kulturfestival i samarbeid med Bølgen kulturhus, bibliotek og andre kulturinstanser.

Onsdag 8. til og med søndag 12. november blir det varierte litteraturopplevelser: Bokbad, foredrag, konserter, litterære programposter og barnearrangementer. 

Mona B. Riise er konferansier når Kimen litteraturfestival åpner på Bølgen kulturhus onsdag 8. november klokken 18. Der møter vi årets festivalforfatter Kim Leine fra Seljord (les om Leine her), komiker og forfatter Zahid Ali, slampoet Marija Bliznac og Hans Olav Lahlum. 

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen åpner festivalen, og Vestfold og Telemark litteraturpris deles ut til årets vinner Viktoria Lindberg (les om litteraturprisvinner Lindberg her). 

Frode Grytten Beat Band runder av festivalen søndag kveld – der poesi og litteratur kombineres med en sjelden musikkglede. 

Frode Grytten Beat Band foto Helge Skodvin.jpeg

Frode Grytten Beat Band. Foto: Helge Skodvin

Smakebiter fra årets program

I årets program får den nordiske litteraturen spesielt fokus, og det er svært gledelig at Kim Leine tar turen fra Danmark. Det samme gjør Naja Marie Aidt, en av Danmarks mest anerkjente forfattere. Det blir også forestillinger som tar for seg den nordiske litteraturen. 

Se det innholdsrike programmet 

Noen smakebiter: 

  • Vi treffer Mona B. Riise i samtale med Maria Mena om pop-poesi og livet før Mena holder konsert i Bølgen kulturhus. 
  • Bestselgerforfatter Maja Lunde og begravelsesagent, forfatter, TikTok-fenomen Tor-Håkon Gabriel Håvardsen inviterer til en helaften om døden.  Det blir boksalg og signering av bøker.
  • Festivalforfatter Kim Leine og skuespiller og dramatiker Sven Henriksen møter litteraturkritiker Fartein Horger til samtale om litteraturens kraft omkring vanskelige temaer. 
  • Forfatter Tore Renberg møter Vidar Kvalshaug til samtale om sin nyeste roman “Lungeflyteprøven”. 
  • Ole Mathismoen, en av landets ledende forfattere om natur og klima og Lars Elling, billedkunstner, bokillustratør og forfatter samtaler med fotograf og forfatter Torgeir Wittersø Skancke om naturens magi og klimaets mange utfordringer. 
  • Det blir familiekonserter med Rasmus og Verdens Beste Band og med Mandarinsaft.
  • Vi treffer Saabye på en søndag, og vi møter vinner av Herman Wildenveys Poesipris, Sara Zahid.
  • Frode Grytten Beat Band lyser opp den norske beatpoesi-himmelen for oss. 

Kimen litteraturfestival har selvsagt også mange arrangementer for barn og unge. Det blir alt fra møte med Frode Eie Larsen: Action, tidsreiser og historier, til barnebokbad med Kristine Rui Slettebakken, og fra ordverksted og trespråklig lesestund, til Biblioteks-Karens bibliotek. 

Mandarinsaft foto Siri Hovland Kaldal.jpg

Mandarinsaft. Foto: Siri Hovland Kaldal

Arrangement i mange byer

Bølgen kulturhus i Larvik blir festivalens hovedbase også i år, i tillegg blir det festivalarrangementer i Skien, Rjukan, Vinje, Porsgrunn, Larvik og Sandefjord i regi av bibliotekene der. I år samarbeider Kimen litteraturfestival med Rjukan litteraturfestival, som går av stabelen 10. – 11. november.  

− Sammen med dyktige og velvillige samarbeidspartnere og støttespillere, levende biblioteker i kommunene og fylkespolitikere som satser på kunst og kultur, gjør vi vårt beste for å gi gode festivalopplevelser, sier Wivestad.