Kimens nye festivalsjef: - Alt handler om å skape magi mellom publikum og scene

Festivalsjef Aase Wivestad gleder seg til å ta imot publikum til litteraturfestival i november Foto: Charlotte Erikstad

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

29.09.2021

Oppdatert:

09.02.2023 kl.10.08

Etter fjorårets koronaavlysning kan Kimen Litteraturfestivals nye kvinne i front nesten ikke vente til å invitere publikum til fire dager til ende med litterære opplevelser. 10. november innvies endelig Vestfold og Telemarks nye litteraturfestival. Festivalsjefen har trua: Publikum kommer!

Koronapandemien har snudd opp ned på å være festivalarrangør, og mange festivaler og kulturarrangementer over hele landet har blitt avlyste, utsatte og nedskalerte det siste halvannet året. 10. – 14. november skal arvtakeren til Litteraturuka i Vestfold endelig få sin ilddåp, det samme skal en spent festivalsjef.

Festival i ny drakt

Etter at Vestfold og Telemark ble slått sammen til ett fylke i 2020, ble det vanskelig å drive fylkeskommunens litteraturfestival, Litteraturuka i Vestfold, videre i samme form som fra oppstarten i 1997 - med arrangementer i de fleste kommuner i fylket. Tyngdepunktet for festivalen flyttes nå til Larvik, og arrangementene rundt i kommunene blir færre. Samtidig skapes noe helt nytt.

- Vestfold var Norges minste fylke, og det var gjennomførbart med en festival som spredte seg ut i fylket i en hel uke. Vestfold og Telemark er noe ganske annet, avstandene er store. Vi er ikke et massivt apparat som står for gjennomføring av festivalen; i praksis tre medarbeidere ved fylkesbiblioteket. Derfor måtte vi gjøre noe nytt, og samle mer av festivalen et sted, forklarer Aase.

Men hvorfor endre navnet? Kunne dere ikke bare utvidet til Litteraturuka i Vestfold og Telemark?
- Navneendringen synes vi var naturlig og spennende når vi skal skape noe nytt. I botanikken er kimen det som ligger klart i et frø for neste generasjon vekst. Slik skal Kimen Litteraturfestival også skal være; en festival som peker framover. Vi skal sette aktuelle temaer på dagsorden, og prioritere unge og nye forfattere så vel som de etablerte. At Kimen også er tittelen på Vinje-forfatter Tarjei Vesaas sin flotte roman fra 1940, viser også at vi står på grunnfjellet av en rik regional litteratur.

Hvorfor ble nettopp Larvik valgt som den nye «litteraturfestivalbyen»?
- Larvik ligger nær sentrum for det nye fylkets byer og tettsteder, med gode transportmuligheter i alle retninger. Vi har samarbeidet godt med Bølgen Kulturhus gjennom mange år, som blir hovedarenaen for Kimen. I tillegg vil vi ta i bruk Festiviteten, Larvik bibliotek og Larvik Mikrobryggeri, alle i gangavstand fra hverandre, forklarer hun

Vil ha med hele fylket

Tror du at publikum fra nordfylket eller indre Telemark vil ta turen helt til Larvik?
- Ja hvorfor ikke? Mange av oss reiser jo til Oslo for å delta på arrangementer, og Kimen-programmet står ikke tilbake for litteraturarrangementer i hovedstaden. I år har vi færre forfattere og litteraturformidlere fra utlandet på grunn av koronapandemien, men publikum kan se frem til å møte mange av Norges fremste litteraturnavn, mange med regional tilknytning til vårt nye fylke.

Det ligger mye arbeid bak programmet som nå lanseres på løpende bånd.

- Vi legger sjela vår i å lage et program som er attraktivt nok til at publikum vil krysse kommunegrensene. Publikumsutvikling er viktig; det er ikke bare å putte noen på en scene og tro at folk kommer. Vi må tilby et program som gjør at folk får lyst til å bruke tida si hos oss. Kvalitet og tilgjengelighet må også gå hånd i hånd. Derfor har vi mange arrangementer i helgen, og har lagt oss i nedre prissjiktet på billetter. Mye er også gratis å delta på.

Selv om de fleste av festivalens arrangementer foregår i Larvik, tar Kimen mål av seg å være en litteraturfestival som sprer litteraturglede til flest mulig i fylket.

Hvordan skal dere få til det i praksis?
- Det er en stor oppgave å etablere en festival som oppleves relevant for mange i et så stort fylke, men over tid håper vi å få det til. Et ledd i dette er noe vi har kalt «satelittarrangementer», hvor vi hvert år skal samarbeide med utvalgte kommuner om et Kimen-program også lokalt. I år blir det Kimen-satelitter i Drangedal, Nome, Holmestrand, Skien og Seljord. I Holmestrand skal de ta i bruk hele tre biblioteker. Vi er glade for at vi på denne måten også kan bidra til arenautvikling.

Savn etter kulturarrangementer

Nå som samfunnet har åpnet igjen får pandemien langt færre konsekvenser for den første utgaven av litteraturfestivalen enn slik bildet så ut bare for noen dager siden. Det er ingen restriksjoner knyttet til sosial kontakt eller arrangementer lenger, og den mye omtalte «en-meteren» har bortfalt. Kimen-crewet har fått god trening i å forberede seg på ulike scenarier for gjennomføring av festivalen.

Ny festivalsjef for en ny festival, under en pandemi. Litt av en utfordring?
- Det føltes brattere i fjor, selv om jeg ikke hadde hovedansvaret da. Nå vet vi mye om hvordan å gjennomføre et så stort arrangement forsvarlig. Så er jo de fleste fullvaksinerte nå, og Bølgen kulturhus – hvor mange av arrangementene skal foregå, er rutinerte på smittevern. Jeg kjenner på at publikum er lystne på å komme seg ut på kulturarrangementer nå, og det motiverer oss som jobber med dette.

Du er ikke redd for at publikum utsetter å delta på kulturarrangementer til pandemien er helt over?
- Erfaringene fra kultur-Norge i sommer og høst viser jo tvert imot at folk er lystne på å komme seg ut på kulturarrangementer igjen, og nå som de fleste er fullvaksinerte er det jo også tryggere. Jeg tenker at kulturens fravær av muligheter til å ha arrangementer det siste halvannet året, har ført til at mange kjenner på en ekstra verdi av det og samles om gode kulturopplevelser nå. Det skal vi gi dem!

Hva kjennetegner egentlig en god kulturopplevelse, tenker du?
- Det merker man når man er til stede på et kulturarrangement; den kontakten som kan oppstå mellom den eller de på scenen og publikum – det er der magien kan skje. Jeg har jobbet med Litteraturuka i Vestfold siden 1997, og motivasjonen har hele tiden ligget i å bidra til å skape den følelsen hos publikum, uavhengig om de er 7 eller 70 år. 

Mangfoldig litteraturfylke

Den dåpsklare festivalsjefen fra Horten, som har mye av sin yrkeskarriere i litteraturens tjeneste, også som bibliotekar og biblioteksjef, synes utgangspunktet for en ny litteraturfestival er spennende. Vårt nye fylke er et mer interessant litteraturfylke enn de to gamle var hver for seg, mener hun.

Mer interessant hvordan da?
- Det handler om mangfoldet i det som skrives. Innenfor nye fylkesgrenser har vi sterke fagmiljøer på både saksprosa og skjønnlitteratur, flere forlag, spennende mindre litteraturfestivaler, og et drøss av forfattere innenfor hele temaspekteret. Så har vi engasjerte folkebiblioteker som er frontkjemperne for litteraturformidling året rundt, og som sprer litteraturglede- og kunnskap i folks dagligliv.

Hvor ser du for deg Kimen Litteraturfestival om 5 år?
- Da håper jeg vi er en litteraturfestival som mange av innbyggerne besøker, og at vi tiltrekker oss besøkende utenbys fra. Når tidene blir mer normale, skal Kimen også være en festival med en internasjonal dimensjon i programmet. Men i år skal vi etablere ny festival i nytt fylke, og da er det fint med det lokale perspektivet. Vi har så mange dyktige aktører innenfor litteraturfeltet i fylket vårt! Jeg er stolt over at vi har flere av disse i programmet, som forfatter Stian Johansen fra Skien, og årets festivalforfatter – selveste Gro Dahle.

At en fylkeskommune arrangerer litteraturfestival er jo ingen selvfølgelighet. Du frykter ikke for at dere skal bli lagt ned, i konkurranse med asfaltering av veier, tannhelse og videregående skoler?
- Nei, ikke så lenge vi leverer på det vi skal. Gode litteraturopplevelser er ikke noe man kun skaper på skolen eller hjemme i sofaen, men noe man kan oppleve sammen. Vårt mål å skape den litterære gleden hos publikum, løfte de ut av hverdagens trivialiteter og utfordringer, og tilby et stoppested hvor de får trekke pusten. Det er dessuten klare mål nasjonalt så vel som fra vårt eget fylkesting om at flest mulig innbyggerne skal få muligheten til å delta i kulturlivet. 

Mye å glede seg til

Er det noe i årets program som festivalsjefen personlig ser spesielt frem til?
- Jeg gleder meg veldig til åpningsforestillingen 10. november på Bølgen, hvor vi får besøk av Gro Dahle, årets vinner av Litteraturprisen – som vi ikke røper hvem er helt ennå, fjorårets prisvinner Kim Leine fra Seljord, og historiker og forfatter Ivo de Figueiredo fra Langesund – som i disse dager skriver på en stor Munch-biografi. I tillegg har vi Larviks-forfatter og Marta Breen som konferansier, og musikalsk og poetisk innslag fra Larviks-bandet «Siste servering».

Aase fortsetter oppramsingen av programposter hun nok egentlig gleder seg like mye til, en liste like lang som det fullstendige programmet får artikkelforfatteren mistanke om. Festivalpublikummet kan blant mye se frem seg til 2 x bokbad med Stjernekamp-programleder Mona B. Risse, og møte med flere Friby-forfattere, blant dem Larviks nyeste – som kommer fra Iran.

Når kan vi sikre oss billetter?
- Programslippet er i gang og mange programposter blir tilgjengelige for bestilling de neste dagene, så det er bare å følge med på nettsiden til Kimen Litteraturfestival eller på siden til Bølgen kulturhus. Vi har også en Facebook-side hvor vi deler nyheter om program og annen informasjon om festivalen. Følg oss også på Instagram!

Nå står det på publikum, om de blir med å gir Kimen dåpen enhver festival ønsker seg. Festivalsjefen er litt spent, ganske håpefull, og mest optimistisk. Og kom på:

- 28. oktober blir det Kimen-kick off på Bølgen kulturhus! Gratis og åpent for alle, og en oppvarming til selve festivalen i november. Vi kan friste med bokbad med Finn Stenstad og Lars Saabye Christensen, musikk ved Steinar Raknes, og besøk av Sunniva M. Roligheten – en ung forfatterdebutant på 20 år. Førstemann til mølla for å sikre billetter!

Oppfordringen er gitt, og vi starter for alvor nedtellingen til det som unektelig oser av en litteraturhøst med god fylde og aroma i Vestfold og Telemark.

 

Følg med på programslippet på Kimen Litteraturfestival sin nettside

Følg Kimen Litteraturfestival på Facebook