Klare for yrkes-EM!

Bilde av to gutter og ei jente, i kledd arbeidstøy, stående ute.
Johanne Elida Kalager (22),  Nils Karjetta (25) og Kristian Husum (21) grugleder seg til yrkes-EM i Polen i september. Johanne og Kristian er utøvere, og Nils er laglederassistent, på årets yrkeslandslag. Foto: Loni Bjerkholt-Pedersen

Av:

Loni Bjerkholt-Pedersen

Publisert:

15.05.2023

Oppdatert:

22.05.2023 kl.15.08

Som fagarbeider kan du konkurrere i yrket ditt, både nasjonalt og internasjonalt. Anleggsgartnerne Nils, Johanne og Kristian skal være med på EM i Gdansk i september, og mener at erfaringen med yrkeskonkurranser gjør dem til tryggere, dyktigere og mer selvstendige fagarbeidere.

Anleggsgartner i blodet

At Johanne skulle bli anleggsgartner, kom ikke som noen overraskelse på noen. Hennes far er også anleggsgartner, og daglig leder av Kalanger AS, hvor Johanne for tiden jobber.

Johanne var lærling hos Det kongelige hoff – Slottsgartneri, og ble en del av yrkeslandslaget i 2020, sammen med sin daværende makker Arne.

Midt i Korona-utbruddet ble det store endringer i både treninger og konkurranser, og Arne måtte prioritere annerledes.

Det var da Kristian, Johannes tidligere klassekamerat og fritidskamerat, kom på banen, bokstavelig talt.

Bilde av kvinnelige anleggsgartner
Anleggsgartner Johanne Elida Kalanger.

Anleggsgartner og ingeniørstudent

Kristian og Johanne møttes på anleggsgartnerlinja på Gjennestad. Kristian bestemte seg for å satse som anleggsgartner etter å ha vært i arbeidspraksis på Anleggsgartnermester Strandman AS i 9. klasse, bedriften hvor han også tok lærlingtiden sin, og for tiden også jobber. Kristians far er økonom, men bosatt på gård i Vestfold, så Kristians valg om å bli anleggsgartner var kjærkomment.

For tiden studerer Kristian i Ås, hvor planen er å bli landskapsingeniør.

Både Kristian og Johanne var lærlinger gjennom SOA (senter for opplæring i anleggsgartnerfaget), som også har stått for uttak og trening av deltagerne til mesterskapet.

Anleggsgartner (og snart landskapsingeniør) Kristian Husum.

Stolte fagarbeidere

Når Kristian, Nils og Johanne blir spurt om hva de liker best med yrket sitt, har de mange svar. Men det viktigste for dem, er å lage noe folk får glede og nytte av.

Johanne snakker om forskning på grøntområder på sykehustak, som viser hvor viktig dette er for pasienters tilheling og restitusjon. Kristian gleder seg over tanken på at folk sitter og koser seg på en benk i en park han har vært med å lage.

Gjennom personlighetstester gjort av coach i forbindelse med landslagssamlingene, skårer de begge to høyt på både nøyaktighet og perfeksjonisme. Egenskaper som trengs i jobben som anleggsgartner, bekrefter Nils, som selv var utøver i 2018 og 2019, og som stakk av med gullmedalje i yrkes-VM i 2018:

Anleggsgartneryrket passer for de som er arbeidsomme, lærevillige, detaljorienterte, og som liker å være ute. Det er rom for å være kreativ, selv om mye av jobben starter som treningene våre, rundt forståelse av plan og tegninger.

Gruppe på tren som trener
Johanne, Nils og Kristian på trening.

Veien mot EM

Yrkesmesterskap er stort i Norge, og større i utlandet. I EM i september er det ventet over 1300 deltakere fra over 70 land. På publikumstribunen er det plass til 40.000, og i følge Nils, er det som regel stinn brakke i samtlige mesterskap. 

Det norske landslaget i 2023 består av 16 utøvere, fra 14 ulike yrkesretninger, blant annet en frisør, en elektriker, en resepsjonist og en møbelsnekker.

Nå venter 4 intense måneder med trening, coaching, mental trening og landslagssamlinger, før de alle samles i Polen 5.-9. september.

 

To glade personer som konkurrerer sammen.
Johanne og Kristian er glade for at de konkurrerer sammen.