Anleggsgartner i blodet
At Johanne skulle bli anleggsgartner, kom ikke som noen overraskelse på noen. Hennes far er også anleggsgartner, og daglig leder av Kalanger AS, hvor Johanne for tiden jobber.
Johanne var lærling hos Det kongelige hoff – Slottsgartneri, og ble en del av yrkeslandslaget i 2020, sammen med sin daværende makker Arne.
Midt i Korona-utbruddet ble det store endringer i både treninger og konkurranser, og Arne måtte prioritere annerledes.
Det var da Kristian, Johannes tidligere klassekamerat og fritidskamerat, kom på banen, bokstavelig talt.

Anleggsgartner og ingeniørstudent
Kristian og Johanne møttes på anleggsgartnerlinja på Gjennestad. Kristian bestemte seg for å satse som anleggsgartner etter å ha vært i arbeidspraksis på Anleggsgartnermester Strandman AS i 9. klasse, bedriften hvor han også tok lærlingtiden sin, og for tiden også jobber. Kristians far er økonom, men bosatt på gård i Vestfold, så Kristians valg om å bli anleggsgartner var kjærkomment.
For tiden studerer Kristian i Ås, hvor planen er å bli landskapsingeniør.
Både Kristian og Johanne var lærlinger gjennom SOA (senter for opplæring i anleggsgartnerfaget), som også har stått for uttak og trening av deltagerne til mesterskapet.

Stolte fagarbeidere
Når Kristian, Nils og Johanne blir spurt om hva de liker best med yrket sitt, har de mange svar. Men det viktigste for dem, er å lage noe folk får glede og nytte av.
Johanne snakker om forskning på grøntområder på sykehustak, som viser hvor viktig dette er for pasienters tilheling og restitusjon. Kristian gleder seg over tanken på at folk sitter og koser seg på en benk i en park han har vært med å lage.
Gjennom personlighetstester gjort av coach i forbindelse med landslagssamlingene, skårer de begge to høyt på både nøyaktighet og perfeksjonisme. Egenskaper som trengs i jobben som anleggsgartner, bekrefter Nils, som selv var utøver i 2018 og 2019, og som stakk av med gullmedalje i yrkes-VM i 2018:
Anleggsgartneryrket passer for de som er arbeidsomme, lærevillige, detaljorienterte, og som liker å være ute. Det er rom for å være kreativ, selv om mye av jobben starter som treningene våre, rundt forståelse av plan og tegninger.

Veien mot EM
Yrkesmesterskap er stort i Norge, og større i utlandet. I EM i september er det ventet over 1300 deltakere fra over 70 land. På publikumstribunen er det plass til 40.000, og i følge Nils, er det som regel stinn brakke i samtlige mesterskap.
Det norske landslaget i 2023 består av 16 utøvere, fra 14 ulike yrkesretninger, blant annet en frisør, en elektriker, en resepsjonist og en møbelsnekker.
Nå venter 4 intense måneder med trening, coaching, mental trening og landslagssamlinger, før de alle samles i Polen 5.-9. september.
