Klart for skole-NM i yrkesfag

To kokkelærlinger og en kokk som står sammen hvor kokken utpeker den ene av lærlingene som vinner i fylkesmesterskapet. Foto.
Alexander Weigert vant fylkesmesterskapet i Vestfold og Telemark i kokkefaget og skal nå delta i skole-NM. Foto: Foto: Anders Palmer Holmen / Vestfold og Telemark fylkeskommune

Av:

Anne Lisbeth Odinsen

Publisert:

24.03.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

22 elever fra videregående skoler i Vestfold og Telemark er nå klare for skole-NM i yrkesfag som går av stabelen denne våren.

Hvert år arrangeres det skole-NM i yrkesfag med deltakere fra videregående skoler fra hele Norge. NM blir arrangert som et desentralisert mesterskap på 13 ulike skoler rundt om i landet. Tre av de videregående skolene i Vestfold og Telemark er arrangører.

Mesterskap i Vestfold og Telemark

I Vestfold og Telemark er det de tre videregående skolene Gjennestad, Thor Heyerdahl og Skogmo som er vertskap for skole-NM. Norgesmesterskapet vil gå av stabelen 12. og 13. april ved disse skolene. 

I tillegg vil elever fra Vestfold og Telemark reise for å delta i sine respektive fag i Trøndelag, Oslo og Vestland. 

- I år deltar elever fra Vestfold og Telemark i 15 ulike fag. I noen fag er det lag med to elever, så totalt er det 22 elever fra fylket vårt som deltar, sier Lena Fekene, rådgiver i seksjon fag- og yrkesopplæring

Gode resultat fra tidligere

Tradisjonelt har elever fra Vestfold og Telemark gjort det bra i skole-NM. I fjor fikk de med seg ett gull, fem sølv og tre bronse hjem fra mesterskapet. 

Det var Imre Stensrud som gikk helt til topps i tømrerfaget i fjor. 

– Jeg synes det er fantastisk at det er blest rundt yrkesfagene. Jeg håper flere unge får øynene opp for yrkesfag, og at de får sett hvor kult og moro det er, sa han etter seieren. 

Arrangerer sammen med WorldSkills Norway

- Det er et stort engasjement fra faglærere og avdelingsledere i samarbeid med opplæringskontoret for Byggfag, Opplæringskontoret for Tømrerfag, Tre-ringen og opplæringskontoret for anleggsgartnerfaget som gjør arrangementene mulig, sier Lena Fekene. Det er mye jobb å arrangere dette, men også mye læring og motivasjon for elevene. 

Det er den ideelle organisasjonen WorldSkills Norway (WSN) som arrangerer skole-NM i yrkesfag i samarbeid med skolene. WSN jobber med å fremme interessen og høyne kvaliteten på yrkesfagene i Norge. 

Skole-NM i Vestfold og Telemark fylke

Arrangeres 12.-13. april

Gjennestad vgs, Stokke

  • Anleggsgartner
  • Tømrer

Thor Heyerdahl vgs, Larvik

  • Snekkerfaget

Skogmo vgs, Skien

  • Automatiseringsfaget
  • Betongfaget
  • Murer og flisleggerfaget
  • Manuell maskinering
  • Rørlegger