Kronprins Haakon åpnet skole-NM i yrkesfag

Kronprins Haakon klipper et rødt bånd som holdes av en dame i rød kjole og en mann i mørk dress. Foto.
Kronprins Haakon erklærer skole-NM i yrkesfag åpnet ved å klippe båndet som holdes av elevene Isabel C. G. Kobro og Veton Berisha. Foto: Anders Palmer Holmen/Vestfold og Telemark fylkeskommune

Av:

Anne Lisbeth Odinsen

Publisert:

12.04.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

HKH kronprins Haakon åpnet i dag skole-NM i yrkesfag ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Kronprinsen Haakon ankom Thor Heyerdahl videregående skole til applaus fra de oppmøtte elevene. Den røde løperen var rullet ut til det storslåtte besøket og fungerende statsforvalter Fred-Ivar Syrstad, ordfører Erik Bringedal og visepolitimester Katrine Stein var blant dem som tok imot kronprinsen da han ankom skolen. 

Elever fra musikklinjen hadde et musikalsk innslag og det ble avlagt ed for skole-NM. 

En tydelig stolt rektor, Lin Marie Holvik, talte til kronprinsen og de fremmøtte elevene.

- I dag skal vi heie på åtte unge mennesker som skal konkurrere og utvise de aller beste ferdighetene i snekkerfaget som siden skal gi de et fagbrev. Og dette skal skje i bygghallen her på skolen med selveste kronprinsen til stede. Det har vi all mulig grunn til å være stolte av, sa rektoren fra scenen.

Hun fortsatte med å ønske alle deltakerne i mesterskapet lykke til i konkurransen. 

Du er en leder

Kronprins Haakon sa fra scenen at dette var et besøk han hadde sett frem til.

- Jeg liker veldig godt å besøke skoler. Som samfunn har vi stort behov for hver enkelt av dere. Vi gleder oss til at dere, når dere er ferdig med utdanningen, hjelper til å bygge Norge, sa kronprins Haakon til de fremmøte elevene. 

Han kom også med en oppfordring til elevene. 

- Jeg vil gjerne at hver enkelt at dere skal tenke at du er en leder. Det er noen som ser til deg, det er noen som blir påvirket av deg. Det lederskapet, hvordan du ønsker å påvirke andre, det er det fint å tenke gjennom. Og jeg vil oppfordre dere til å begynn å tenke på det allerede nå, hva er det du har lyst til å få ut av ditt lederskap. 

- Vi har stort behov for folk som har yrkesfagkompetanse, og jeg er helt sikker på at det er mange bedrifter som står klare for å snappe opp dere som har den kompetansen så snart dere er ferdig 

Desentralisert mesterskap

Det er den ideelle organisasjonen WorldSkills Norway (WSN) som arrangerer skole-NM i yrkesfag i samarbeid med skolene. Mesterskapet arrangeres som et desentralisert mesterskap ved flere skoler rundt i landet. Det er Thor Heyerdahl, Gjennestad og Skogmo videregående skole som arrangerer i Vestfold og Telemark fylke. 

- Det som er det artigste med min jobb er å komme ut og se unge, entusiastiske mennesker som skal konkurrere i faget sitt. Det er jo et par dager her i Vestfold og Telemark nå, og det foregår også i Bergen i disse dager. Før påske var det blant annet mesterskap i Trøndelag og Gudbrandsdalen, og neste uke er det i Møre og Romsdal. Så i sum er det 39 fag det konkurreres i i skole-NM i yrkesfag, sa daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad.  

Totalt deltar 23 elever fra Vestfold og Telemark i skole-NM i yrkesfag, fordelt på 16 ulike fag. 

Skole-NM i Vestfold og Telemark fylke

Arrangeres 12.-13. april

Gjennestad vgs, Stokke

  • Anleggsgartner
  • Tømrer

Thor Heyerdahl vgs, Larvik

  • Snekkerfaget

Skogmo vgs, Skien

  • Automatiseringsfaget
  • Betongfaget
  • Murer og flisleggerfaget
  • Manuell maskinering
  • Rørlegger