Lanserte nytt initiativ for fossilfri transport

Fra venstre Jens Bjørn Staff, konsernsjef Skagerak Energi, Terje Lien Aasland, Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen, fylkesordfører Vestfold og Telemark, Linn Johnsen, Prosjektleder Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark
Fra v. Jens Bjørn Staff, konsernsjef Skagerak Energi, Terje Lien Aasland, Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen, fylkesordfører Vestfold og Telemark, Linn Johnsen, Prosjektleder Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark Foto: Foto: Tom Marius Lorier Holen/Vestfold og Telemark fylkeskommune

Av:

Tom Marius Lorier Holen

Publisert:

02.06.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

På Energifrokost hos Skagerak Energi lanserte Klima- og energinettverket et nytt felles initiativ for kommuner og bedrifter i fylket, der de signerer en erklæring om å begynne å etterspørre fossilfrie transportløsninger. – Vi går nå sammen om å sette krav til fossilfrie transportløsninger i anskaffelser av varer og tjenester, forteller Linn Johnsen, leder i Klima- og energinettverket.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland var til stede på Energifrokosten. Han forteller at han er glad for initiativet

-Det vi lærer og erfarer her vil legge grunnlag for hvordan dette også gjøres andre steder, sa Lien Aasland.

Statsråden lovet at han skal følge nøye med på initiativet.

Vil dytte transportsektoren i riktig retning

De som har undertegnet erklæringen vil nå begynne å etterspørre transport på elektrisitet, hydrogen og biogass i sine leveranser av varer og tjenester. Dette er et tydelig, felles signal til markedet om at tiden er inne for å legge om fra fossil transport til miljøvennlige transportløsninger i vår region. 

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen mener vi trenger å både dytte og dra markedet for transporttjenester i riktig retning for å få ned utslippene.

-Det er mange sektorer hvor det er store tekniske utfordringer ved å redusere utslippene. Transportsektoren står ikke øverst på den listen. I transportsektoren kan vi hvis vi vil, sa Riis-Johansen.

Disse har signert

Allerede er det 15 som deltar i initiativet om fossilfrie løsninger i transporten og har undertegnet avtalen. Det er: Skagerak Energi, VOIS (Vestfold Offentlige Innkjøpssamarbeid), GKI (Grenlandkommunenes Innkjøpssamarbeid), Sandefjord kommune, Horten kommune, Holmestrand kommune, Larvik kommune, Notodden kommune, Kviteseid kommune, Tokke kommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Attføringssenteret i Rauland (AIR), Blue Tec, Odds ballklubb,Mesta og NOAH.