Leo lyttet til ungdommen

Leo Ajkic sammen med to ungdommer
TOK UNGDOMMEN PÅ ALVOR: Maria og Sofie var godt fornøyde med praten med Leo Ajkic, og mente flere voksne burde bli flinkere til å lytte til ungdommen. Foto: KORUS Sør - Bjørn Sodeland Foto: KORUS Sør - Bjørn Sodeland

Av:

Kristine Mellefoss

Publisert:

12.10.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Da Leo Ajkic møtte Maria og Sofie til sofaprat i Sandefjord under Innspillskonferansen i forrige uke, brukte han ikke pekefingeren, men valgte i stedet å lytte til hva ungdommene selv hadde å si om rus. Det mener jentene er oppskriften for å få på plass bedre rusundervisning i skolen.

– Leo tok oss på alvor, og i tillegg til å komme med gode svar på våre spørsmål, var han interessert i å høre hva vi hadde å si og stilte oss spørsmål. Det mener jeg er viktig hvis vi skal få til bedre rusundervisning i skolen. Selv kan jeg ikke huske at vi har hatt undervisning om dette i det hele tatt, sa Sofie Tveter fra Bø videregående skole.

Sammen med Maria Wangberg fra Sandefjord videregående skole, satt hun foran nærmere 240 fagfolk og skoleelever og snakket med kjendisen som den siste tiden har fått mye oppmerksomhet som programleder for NRK-serien RUS.

Innspillskonferanse om rus og psykisk helse

Anledningen var innspillskonferansen om rus og psykisk helse i videregående skole som Vestfold og Telemark fylkeskommune arrangerte i samarbeid med KORUS Sør og Blå Kors. Konferansen ble avsluttet med en egen innspillsrunde der ungdommene selv fikk mulighet til å løfte fram sine tanker knyttet til hvordan rusundervisningen i skolen kan blir bedre.

Glede og risiko

En av de største utfordringene knyttet til rusundervisningen i skolen var ifølge flere av foredragsholderne den berømte pekefingeren. For mens lærere og foreldre ofte utelukkende fokuserer på farene ved rusbruk når de snakker med ungdom, ser ungdommene selv at de voksne bruker rus aktivt ved at alkohol konsumeres ved mange ulike anledninger.

– Det er viktig med balanse når vi snakker om rus. Vi må kunne snakke om glede og risiko i samme setning hvis rusundervisningen skal være troverdig, sa Hilde Jeanette Løberg fra KORUS Sør. Hun stod i går på scenen samme med Peder Solvang fra Rusinfo, og presenterte også et helt ferskt undervisningsopplegg laget i samarbeid med NRK Skole, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Rusinfo og Rocket Man.

Les mer om konferansen her
Se innslag fra konferansen på NRK
Hør innslag om konferansen på NRK Radio.