Lisa Bøthun får Vestfold og Telemark fylkeskommunes husflid- og håndverksstipend 2020

Lisa Bøthun jobber som bokbinder og vant Vestfold og Telemark fylkeskommunes husflid- og håndverksstipend 2020 Foto: Foto: Yvonne Pleym

Av:

Harald Haave

Publisert:

16.12.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Bokbinder Lisa Bøthun mottok i dag Vestfold og Telemark fylkeskommunes husflid- og håndverksstipend 2020.

Bøthun (45) har arbeidet som bokbinder siden 2000 og har spesialisert seg på tradisjonsrik bokbinding. Prisen, som ble digitalt overrakt av fylkesordfører Terje Riis-Johansen under andre dag av fylkestinget, er på 60.000 kroner.

-Som fylkesordfører har jeg fått gleden av å åpne denne dagen med et veldig hyggelig oppdrag, utdeling av Vestfold og Telemark fylkeskommunes Husflid- og håndverkstipend 2020. Telemark fylkeskommune har tidligere delt ut dette stipendet i en årrekke, og det er en stor glede å kunne videreføre det til å favne hele det nye fylket vårt. Stipendet skal gå til en tradisjonsbærer eller nyskaper innen sitt felt, og hensikten er å stimulere til ny formgivning, et nytt produkt eller videreutvikling av en teknikk innenfor faget tradisjonskunst. Det er en glede for meg å dele ut prisen til Lisa Bøthun, framholdt fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Fylkesordføreren påpekte: -Juryens avgjørelse er å gi stipendet til bokbinder Lisa Bøthun. Hun har verksted i Tønsberg, og har arbeidet som bokbinder siden år 2000. Hun ønsker å fordype seg i teknikken håndforgylling med bladgull. Dette er en krevende teknikk å mestre, og det er behov for mengdetrening for å få opp håndlaget. Bøthun søkte stipendet for å kunne sette av tid til å fordype seg i teknikken, og til å drive selvstudier og egentrening. Håndbokbinderi er et verneverdig tradisjonshåndverk med få utøvere i Norge, og juryen ser det som svært positivt at dette håndverket blir ivaretatt. Bøthun har også lærlinger, noe som bidrar ytterligere til at kompetansen blir videreført.

«Røper hemmelighet»

På sin egen hjemmeside «røper» Bøthun hva det er som oppildner henne med bokbinderkunsten. -Jeg har spesialisert meg på håndinnbinding og restaurering av bøker. I verkstedet holdes gamle håndverkstradisjoner stolt i hevd, men samtidig kan man se hvordan håndinnbundne bøker også kan få en moderne utforming. Jeg er lidenskapelig opptatt av kvalitet og godt håndverk, enten du skal lage en helt ny bok eller ønsker å binde om en gammel, er det viktig at vi finner riktig innbindingsteknikk og materialer. Som utøver av et gammelt håndverksfag er jeg svært opptatt av å formidle tradisjon, mener  også alltid oppdatert på nye løsninger og materialer.

Det var en glad prisvinner som fylkeskommunens rådgiver Yvonne Pleym kunne overrekke blomster til i dag.

-Jeg setter veldig stor pris på å motta stipendet, fordi det gjør det mulig å fordype seg i en tidkrevende, men viktig teknikk innen bokbinderfaget. Med stipendet kan jeg ta meg tid til å bli enda mer kjent med materialet bladgull, og teste ut ulike gamle oppskrifter. At fylkeskommunen gir dette løftet for bokbinderfaget inspirerer, og jeg håper å spre håndverkerglede og begeistring for bøker, sier Lisa Bøthun.