Med hund på jakt etter sprengstoff

Vaco og Ekstra med sine hundeførere Madelen Småland Teigland og Vegar Falsten fra Eksplosivhund.no
Vaco og Ekstra med sine hundeførere Madelen Småland Teigland og Vegar Falsten fra Eksplosivhund.no Foto: Rolf Marthinsen

Av:

Rolf Marthinsen

Publisert:

24.02.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

For å ivareta sikkerheten til entreprenørene brukes av og til firbente hjelpere for å finne udetonert sprengstoff, på steder hvor det tidligere har foregått sprengningsarbeid.

–På det første stedet vi søkte viste hundene interesse på to steder hvor det trolig finnes noe i grunnen. Her har hundene foreløpig ikke funnet noe, men vi kommer til å gjøre et nytt forsøk. Forholdene er gode, men ikke optimale. Snøen kan gi hundene en ekstra utfordring, sier daglig leder i Eksplosivhund.no AS Vegar Falsten. Han har fått i oppdrag å søke på to steder langs fylkesvei 3430, mellom Sauland og Tuddal, hvor det har vært utført sprengningsarbeider tidligere. 


Vi var med selskapet Eksplosivhund.no AS og fylkeskommunens byggherre på søk etter gamle synder langs fylkesveien, ikke langt unna Tuddal. Her skal veien utbedres og i den forbindelse må noe av fjellgrunnen sprenges bort. Denne strekningen har for flere ti-år siden blitt utbedret. Under sprengningsarbeider som dette hender det av og til at ikke alle sprengsalvene går av som planlagt. Likevel utgjør dette ikke noe fare for de som ferdes langs veien, men skal det graves eller sprenges på samme område bør en være observant og sjekke. Det var sprengningsbasen på stedet som oppdaget rester av udetonert sprengstoff under rensing av grunnen før sprengning denne gang. 

Sikkerheten først

På grunn av sikkerhetshensyn, og med fare for å finne mer eksplosivt materiale i grunnen hvor arbeidene pågår, besluttet byggherren å stoppe arbeidet. I samråd med rådgiver i fylkeskommunen Lars Gunnar Berget, som jobber med Sikkerhet Helse og Arbeidsmiljø (SHA), ble det i dette tilfellet rekvirert hunder for å søke i området. 

– Vi eier grunnen, og derfor ligger ansvaret fra tidligere aktiviteter hos oss. Vi har brukt hunder på liknende prosjekter tidligere, men det blir mer og mer vanlig å benytte hunder i slike tilfeller som dette, sier rådgiver i Team prosjektstøtte Lars Gunnar Berget. 

Trygge arbeidsforhold

–Etter hundene har påvist funn gjøres stedet helt rent på en sikker måte. Så snart vi har gjort det kan vi fortsette arbeidet med å utbedre denne strekningen, sier byggherrens representant Frank Lüdke.