Nå er ferjekaiene offisielt åpnet

Porsgrunnsordfører på vei til å trykke hånden til fylkesordfører som holder blomsterbukett.
Porsgrunnsordfører Robin Kåss og fylkesordfører Terje Riis-Johansen tar hverandre i hånda etter åpningen. Foto: Hanna Hekkelstrand

Av:

Hanna Hekkelstrand

Publisert:

19.09.2023

Oppdatert:

19.09.2023 kl.14.15

Mandag 18. september kunne endelig fylkesordfører Terje Riis-Johansen og Porsgrunnsordfører Robin Kåss åpne de nye ferjekaiene i Brevik og på Sandøya.

Nå ligger alt til rette for at den nye, elektriske bilferja, MS Sandøy, kan settes i trafikk fra mandag 25. september. Den tar over for ferja MS Oksøy, som fyller 60 år neste år. Med dette er den nesten 20 år på overtid, da normal levetid for en bilferje er om lag 40 år. 

– Dette er tiden overmoden for. Befolkningen på Sandøya får et bedre og mer fremtidsretta tilbud, og den nye, elektriske ferja bidrar til at vi kutter utslipp, sa Riis-Johansen.

MS Sandøy sparer miljøet for om lag 450 tonn CO2 i året. 

Den nye ferja er også dobbelt så stor som den gamle, og har plass til 16 biler og kan ta vogntog på opp til 50 tonn.

 

Skaper bolyst

Fylkeskommunen og Porsgrunn kommune har til sammen investert omtrent 200 millioner kroner i ny ferje og kaianlegg. MS Sandøy ble levert i 2021, og har dermed ligget nesten to år og ventet på at kaiene skulle bli ferdige. 

–Dette har vært en lang og krevende prosess, og dermed er det ekstra gledelig at vi endelig er i mål. Dette vil sikre bolyst på Sandøya i hvertfall de neste førti årene, sa fylkesordføreren.  

Ferjesambandet mellom Brevik og Sandøya ble for få år siden omklassifisert til fylkesveisamband, og med dette en del av den nasjonale satsingen på gratis ferje til øysamfunn med fastboende.