Når snøen laver ned over lengre tid kommer spørsmålet om hvor vi skal gjøre av all snøen som blir til overs etter at vi har brøytet fylkesveiene, og gang- og sykkelveiene.
Et sted må snøen legges, men dessverre eier fylkeskommunen lite areal å lagre på. Når vi skal rydde bort store snømengder i områder med lite lagringsplass må vi derfor kjøre snøen bort. Det er noe ikke vi ønsker, ikke minst på grunn av klimagassutslippene transporten fører til. For å nå klimamålene som fylkeskommunen har satt, og spare miljøet for unødvendige utslipp, ønsker vi derfor å kjøre kortest mulig avstand. Hvis vi må kjøre bort snø ønsker vi å kjøre så korte avstander som mulig. Derfor er vi i gang med å lage en plan på hvordan vi skal få løst dette.
Vil hindre forurensning i vann
Snø som har ligget en stund før den fjernes regnes som mulig forurenset. Tidligere var vanlig praksis å dumpe overskuddssnø i sjø eller elver, men etter at Statsforvalteren ble mer restriktiv til dette med tanke på forurensning, må fylkeskommunen nå finne andre løsninger.
Vi tester snøen for forurensning
For å sjekke om snøen vi kjører bort er forurenset har fylkeskommunen laget et opplegg for vintersesongen med prosedyre for prøvetaking av snø som så skal sendes til analyselaboratorium. Slik forsøker vi å få et bilde av hvor forurenset snøen er ulike steder i fylket. Innhenting av snøprøver gjøres av våre kontrollingeniører på driftskontraktene.
Snø kan bli frest inn i private hager
Vestfold og Telemark fylkeskommune samarbeider med kommunene og Statens vegvesen om å finne felles løsninger, men også disse sliter med den samme problematikken.
— Vi ønsker å minimere behovet for å kjøre bort snø. Det vil si at vi førsøker å utnytte arealet vi har tilgjengelig – det vil si veiene våre - best mulig slik at bortkjøring ikke blir nødvendig. I enkelte tilfeller vil dette innebære at snø kan bli frest inn i private hager. Dette er noe vi ikke ønsker å gjøre, selv om det er hjemlet i loven, men er en mer miljøvennlig måte å håndtere snøen på enn å kjøre den vekk, sier seksjonsleder for drift og vedlikehold Trond Haugstad.
Å kjøre bort snø er energikrevende og kostbart, i tillegg til at det ikke er bra for miljøet. I dag utnyttes restareal som for eksempel store kryss og mindre areal i nærheten av hvor det brøytes, i større grad enn tidligere. Vestfold og Telemark fylkeskommune ønsker et bredere samarbeid med andre som har samme utfordring, og har som mål å komme fram til gode felles løsninger.