Etter flere års arbeid med prosjektet «Krafttak for kysttorsken» i ytre Oslofjord har det nå kommet en forskningsrapport. Den ble 18. januar overlevert til regjeringen.
Vestfold og Telemark fylkeskommune har deltatt i prosjektet siden 2017 sammen med Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker, Viken fylkeskommune, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet, fritidsfiskere og fiskernes organisasjoner. Havforskningsinstituttet har vært prosjektleder.
Flere årsaker funnet
Høyt fiskepress gjennom de siste 100 år, den teknologiske utviklingen siden 1950-tallet og store miljøutfordringer i fjorden er viktige årsaker til at flere fiskearter har hatt en sterk tilbakegang i Oslofjorden og indre Skagerrak. Langvarig bunntråling har hatt en negativ innvirkning på fiskens leveområder.
Vann fra hele Østlandet renner ut i Oslofjorden. Med dette vannet følger store forurensninger fra blant annet jordbruk og kommunal kloakk. Oslofjorden har til dels store miljøutfordringer som skyldes tilførsel av organisk materiale, leirpartikler og næringssalter.
Her kan du lese hele rapporten.
Hva kan gjøres?
Forskerne foreslår tiltak i fire hovedpunkter for å redde Oslofjorden som fiskeproduserende fjord:
- Betydelige områder må stenges for bunntråling.
- Landbruket og kommunene må redusere sine miljøskadelige utslipp til vassdragene på Østlandet og til Oslofjorden.
- Det er nødvendig med en mer aktiv stedtilpasset fiskeriforvaltning, slik at beskatningen ikke overstiger produksjonsgrunnlaget, samt at funksjoner i økosystemet gjenopprettes gjennom restaurering av bred alders- og størrelsessammensetning.
- Omfanget av tekniske inngrep og utbygginger må reduseres, utslipp av miljøgifter til fjorden må elimineres, og eksisterende forekomster av miljøgifter i sjøbunnen bør saneres i henhold til beste tilgjengelig kunnskap.