Overrekker nytt fylkesordførerkjede

Det nye fylkesordførerkjedet har ikke bare referanser til kulturarven i sølv- og gullsmedkunsthåndverk, men også tradisjonshåndverk og kulturarv i tre, tau, stål, glass og stein. Foto: Rune Nordseter

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

15.12.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Tirsdag overrekkes Vestfold og Telemarks fylkesordførerkjede til fylkesordfører Terje Riis-Johansen. Kjedet er utformet av tradisjonshåndverkerne Arnt Darrud fra Gvarv og Gry Grindbakken fra Bamble.

Fylkesordførerkjedet har en sterk symbolverdi, og skal brukes av fylkesordfører og fylkesvaraordfører ved formelle og høytidelige anledninger. Da konkurransen om utforming av kjede for Vestfold og Telemark ble utlyst i 2019, var det et krav at arbeidet skulle leveres av lokale kunstnere og håndverkere. Kjedet skulle dessuten gjenspeile fylkets tradisjoner og stolte historie, og passe like godt til en kvinne som til en mann. Under tirsdagens fylkesting overrekkes det ferdige kunsthåndverket.

Tradisjonsrikt håndarbeid

Hovedgeskjeften til de to håndverkskunstnerne som fikk det spesielle oppdraget er søljeproduksjon, og kjedet som fylkesordfører Terje Riis-Johansen blir den første til å bære viser frem filigransølvmedenes mesterlige tradisjonshåndverk. Filigran er en flere tusen år gammel tradisjon, og betegner arbeider av gull eller sølv hvor et dekorativt trådmønster og kuler loddes på underlag av samme materiale. Filigransarbeid er i dag dessverre et «rødlistet» håndverksfag under gullsmedfaget.

- Vi ønsket å investere i lokalt kunsthåndverk, og for et håndverksprodukt vi fikk! Kjedet er så rikt på referanser at det kan inspirere en hel saga. Her får jeg og kommende fylkesordførere mange historier å fortelle når vi bærer kjedet. Historier som viser til at kulturarven er typisk for vårt for fylke, men at den også deles av mange andre land i Europa og verden. Det er en stor ære å være den første i lange rekke fylkesordførere som får bære dette, sier Riis-Johansen.

På vegne av fellesskapet

Det nye fylkesordførerkjedet har ikke bare referanser til kulturarven i sølv- og gullsmedkunsthåndverk, men også tradisjonshåndverk og kulturarv i tre, tau, stål, glass og stein. Et ordførerkjede er som fylkesvåpenet, det bærer et kjennetegn som skal formidle at det er fylkeskommunen som offentlig aktør på vegne av fellesskapet som eier det, og som opptrer når det det bæres.

Over fylkesvåpenet i det nye kjedet, sitter en knute i borrestil. Dette refererer til «borreknuten» og «borrestilen» fra det arkeologiske funnet i skipshaugen på Borre. I kjedet er også glassperler, som det er gjort arkeologiske funn av i forhistoriske graver flere steder i fylket. I ryggen på kjedet henger en liten bit med grunnfjell, en brynestein fra Eidsborg. Vikingskip og brynjevev er også representert.

Vi trenger symboler

- Alle vil forstå at vi har brukt penger på dette, men som samfunn trenger vi noen slike symboler. Kunstnerne har lagt ned et stort stykke arbeid, og 250 000 kroner er ikke en stor kostnad for et slik arbeid når man vet tiden de har brukt på dette. Vi er glade for å ha kunnet gi arbeid til lokale kunsthåndverkere med et unikt produkt vi håper vil vare i generasjoner. Jeg tror innbyggerne vil bli stolte, det ligger viktig symbolikk, historie og tradisjon i et slik kjede. sier fylkesordføreren.

 

Se video hvor kunstnerne arbeider med kjedet og les mer om historien bak fylkesordførerkjedet her