Prøvenemndleder: – Vil aldri glemme øyeblikkene

Mann med skjegg og lue på gul bakgrunn
Gullbilletten er en unik mulighet for innbyggere som er permittert eller arbeidsledig og ikke har fullført videregående opplæring. Alle kan søke om å få gjort ferdig fagbrev eller vitnemål gratis. Foto: Illustrasjonsfoto av Cristalov / iStock

Av:

Charlotte N. Erikstad

Publisert:

17.11.2021

Oppdatert:

18.03.2022 kl.09.15

«Oppdrag Slagentangen» er fullført og 33 nye fagoperatører står nå med fagbrevet i hånda. Esso-ansatte har siden i sommer fått ta fagbrev på rekordtid gjennom fylkeskommunens «gullbillett».

– Jeg vil aldri glemme øyeblikkene hvor kandidater i alle aldere har bevist for seg selv at dette var mulig å få til, selv i en vanskelig tid. Jeg har opplevd alt fra jubelrop til gledestårer fra de nye fagoperatørene, sier Morten Ødegård.

Ødegård er leder av prøvenemnda og jobber til daglig ved Yara Porsgrunn.

– Det har vært en stor opplevelse å ta del i denne «dugnaden», og å treffe så mange dedikerte og stolte ESSO-ansatte gjennom disse månedene, sier Ødegård.

– Vi har fått så mye ros fra både kandidater og andre «hjelpere», og det vil jeg aldri glemme. Takk til dere for support og tilrettelegging, dette har vært et godt teamarbeid, sier lederen av prøvenemnda. 

Alle kandidater som skal opp til en praktisk fagprøve eller svenneprøve må vurderes av en prøvenemnd. Å sitte i en prøvenemnd er et verv. Fylkeskommunen har prøvenemnder i 90 ulike fag.

Kjapt på banen med en gullbillett

Vestfold og Telemark fylkeskommune var kjapt på banen da det ble vedtatt å legge ned Esso-raffineriet på Slagentangen utenfor Tønsberg.

På rekordtid kom det på plass et tilbud til Esso-ansatte. De kunne ta fagbrev gjennom et skreddersydd tilbud og stille sterkere i jakten på ny jobb. 

Mange ansatte hadde jobbet på Esso-raffineriet i en årrekke, men ikke alle hadde papirer på kompetansen sin. Et fagbrev i kjemiprosessfaget ville være inngangsbilletten til ny jobb.

LES OGSÅ: Gullbillett til 38 Esso-ansatte 

Alle klarte det!

Et halvt år senere har alle de 33 kandidatene som gikk opp til fagprøven lyktes. 

Minst 20 av kandidatene har allerede fått nye jobber, en del offshore og noen i andre bedrifter. 

«Dette er litt av en historie! Her gir skreddersøm, direkte dialog og ivrig innsats fantastiske resultater.»

- Lisbeth Eek Svensson, direktør for næring, innovasjon og kompetanse i Vestfold og Telemark fylkeskommune

Flere med fagbrev og vitnemål

Vestfold og Telemark fylkeskommunen lanserte «gullbilletten» i desember i fjor

Dette er en unik mulighet for innbyggere som er permittert eller arbeidsledig og ikke har fullført videregående opplæring. Alle kan søke om å få gjort ferdig fagbrev eller vitnemål gratis.

Muligheten kom som et tiltak under koronapandemien, og en rekke innbyggere i Vestfold og Telemark har benyttet seg av tilbudet. 

LES MER: Permittert eller arbeidsledig? – fullfør videregående opplæring

De siste månedene har om lag 60 kandidater bestått vg3-eksamen i ulike fag, som laboratoriefaget, kjemiprosessfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, salgsfaget og diverse andre fag. Noen av disse har også bestått fagprøven. 

Så langt har 17 kandidater bestått matematikkfaget, 10 kandidater har bestått naturfag og noen kandidater har bestått enkelte andre fag de manglet for å få fullført vitnemålet. 

Flere kandidater er i gang i ulike fagretninger, og de skal ta eksamen i november og desember. 

Tilbudet videreføres fram mot sommeren 2022.

Hva er gullbilletten?

Er du permittert eller arbeidsledig, kan du fullføre videregående opplæring gratis.

Marit Bjerknes Rød
Prosjektleder