Roboten samler søppel fra havet

PortBin robot: Her viser grunderne Bård Haug og Trond Lindhjem fram hva roboten PortBin har samlet fra havet. Foto: VTFK / Marita Nilsen

Av:

Marita Nilsen

Publisert:

07.02.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Fylkets forskningsmidler bidrar til at roboten PortBin kan ta et steg videre. Takket være fylkeskommunen er Stokkegründeren til en av de første i verden. Søppel kan nå plukkes opp fra havet ved hjelp av roboten PortBin.

– Vi anbefaler andre til å ta kontakt med Forregion. Vi har definitivt blitt møtt med åpne armer både av Vestfold og Telemark fylkeskommune, kompetansemeglere og forskningsmiljøer, sier Stokkegründeren, Trond Lindheim.

Vestfold og Telemark fylkeskommune samarbeider om prosjektet Forregion med Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Forskningsrådet, Innovasjon Norge, EU-nettverk Sørøst-Norge og Regionalt forksningsfond som bidrar og hjelper til med å etablere nye bedrifter i fylket.

Mer om Forregion her.

Verktøykasse for søppelfritt hav

Samarbeidsprosjektet Forregion bidrar til at bedrifter og forskere i regionen jobber sammen for å øke forskning, innovasjon og verdiskaping i næringslivet og for å utvikle ny kunnskap.

– Det er viktig og veldig moro å kunne bidra til at grundere i fylket kan nå langt med sine idéer med hjelp fra fylkeskommunen. Som en del av partnerskapet er det fint å se at samarbeid fører til resultater, sier Lisbeth Eek Svensson, direktør for næring, innovasjon og kompetanse i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

PortBin robot og flaske.JPG

Stokkeboeren Trond Lindheim og Tønsbergenseren Bård Haug er gründerne bak SpillTech. Bedriften SpillTech gikk fra å utvikle og selge oljevernutstyr til å også løse et problem som er langt større. Deres siste oppfinnelse er en robot som de legger i en verktøykasse for mindre søppel i havet.

– Roboten PortBin er en søppelsamler som beveger seg gjennom vann og søppel fra havet. Det få vet er at skytetråder etter spenging av veier og tuneller er et stort problem og vanskelig å fange opp, når massene dumpes i havet. Det kan PortBin robot gjøre, forklarer Lindheim. 

SpillTech har søkt om pengestøtte fra Forregion tidligere, og nå har deres nye søknad fått gjennomslag. Med nye 200.000 kroner kan bedriften kjøpe forskningsstøtte og utvikle roboten som rydder havn og hav for søppel, videre.

– Vi trenger kompetanse om automoni-teknologien som må til for å videreutvikle PortBin. Kompetansemeglere fra universitetet og fylkeskommunen har vært avgjørende. Med godt samarbeid og god hjelp har vi funnet fram til den kompetansen som trengs for å være med på å lage dette verktøyet, sier Lindheim.

Forregion for flere

Forespørselen kom fra Sandefjord Havn som ønsket seg en opptaker for søppel fra havna. Da fikk vi idéen til det første PortBin- verktøyet.

– Roboten er det tredje verktøyet i verktøykassa, og er som en autonom hov som foreløpig går fra punkt til punkt. Roboten vil på sikt lære seg å ta til finne hvor den må bevege seg for å være mest mulig effektiv. Universitetet er hjernen og vi er kroppen, tanken og idéen bak PortBin robot, forteller Haug.

Vestfold og Telemark fylkeskommune fortsetter å ta imot søknader og ønsker å bistå befolkningen som sitter inne med gode idéer som kan føre til suksess og ikke minst arbeidsplasser i fylket.

– Med så mange gode tanker og idéer hos befolkningen, er jeg glad fylkeskommunen kan bidra gjennom Forregion, sier Stein Erik Fjeldstad i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

PortBin robot

  • Søppelsamler
  • Veier: 300 kg  
  • Bred: 2400
  • Lang: 2500
  • Elektrisk drevet
  • Lidar
  • Stereokamera
  • Sammenlignes med en autonom hov