Samarbeid for å løse fremtidens kompetansebehov

Torbjørn Røe Isaksen besøkte møtet i Partnerskapet for Vestfold og Telemark i Skien.
Torbjørn Røe Isaksen besøkte møtet i Partnerskapet for Vestfold og Telemark i Skien. Foto: Tom Marius Lorier Holen

Av:

Tom Marius Lorier Holen

Publisert:

30.08.2021

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Partnerskap og samarbeid er sentralt hvis man skal klare å møte behovet man har for kompetanse i fremtiden.

Det fortalte Arbeids- og inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen på møtet i Partnerskapet for Vestfold og Telemark. Statsråden var selv fysisk til stede i Skien for å innlede om temaet kompetansegapet.

-I et slikt samarbeid må fylkene ta rollen som koordinator for at man skal få det til, fortalte Røe Isaksen.

Statsråden var positiv til at fylket vårt skal klare å tilpasse seg de endrede kravene i fremtiden.

-Dette er ikke en ny utfordring. Dette kan vi i denne regionen. Det er bare å se på de omstillingene som har skjedd på de store industristedene tidligere.

Samtidig var Røe Isaksen var opptatt av at vi er for dårlige på realfag i Norge.

-Vi utdanner for få realister i dette landet. Vi trenger mange flere teknologer, realister og fagarbeidere i fremtiden, sa Røe Isaksen.

Vi må jobbe på mer lag

Kompetansegapet var temaet for møtet, og fylkesvaraordfører Sven Tore Løkslid startet møtet med å beskrive noen av de utfordringene Vestfold og Telemark fylke står foran.

Fylkesvaraordføreren fortalte at arbeidsinnvandringen har gått ned under koronapandemien, innvandrere sliter med å komme seg inn i arbeidslivet samtidig som at mange bedrifter sliter med å rekruttere fagfolk og få tak i den kompetansen de trenger.

-Det viser at vi må jobbe mer på lag og vite hvem som gjør hva, sa Løkslid.

Mange spennende innlegg

På møtet var det flere interessante innledere som hadde ulike perspektiv på teamet kunnskapsgapet. Ole Petter Nyhaug i Opinion AS fortalte om de store trendene på fremtidens arbeidsmarked med spesiell vekt på unges utdanning- og karrierevalg.

Rektor ved Universitet i Sørøst-Norgee, Petter Aasen ga sine betraktninger om hva slags kompetanse regionen trenger frem mot 2030 og hvordan man jobber på universitetet for å tilfredsstille kompetansebehovet man forventer fremover.

Vivil Hunding Strømme, Seniorrådgiver i NHO Vestfold og Telemark forklarte hvorfor vi trenger flere fagutdannede i vår region og hvordan vi kan få det til.

Til slutt fortalte Liv Marit Hansen, fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, om arbeidet med den regionale kompetansestrategien