Det største møterommet på fylkeshuset i Tønsberg, Skiringsal ble mandag fylt til randen med kompetanse om massehåndtering. Deltakerne som hadde satt av en halv arbeidsdag i kalenderen sin til dette temaet var representanter fra flere sektorer i fylkeskommunen, representanter fra andre offentlige instanser og ikke minst entreprenørene og konsulenter som til daglig jobber med massehåndtering fra planer til utbygging og vedlikehold. Med andre ord fagfolk som kan mye om temaet, og som ønsker bedre løsninger.

fornøyd med det forumsmøtet.
Foto: Anders Palmer Holmen
– Vi fikk samlet mange fagområder og det ble et veldig bra forum. Tilbakemeldingene er svært positive og vi tolker disse som at vi må fortsette arbeidet med å tenke i felleskap om smartere måter å håndtere masser, sier rådgiver i næringsutvikling og entreprenørskap Karl-Otto Mauland i Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Nå skal arrangørene av forumet sette seg ned, tolke tilbakemeldinger fra forumet og se på veien videre. Bortimot alle ønsket at vi skal ha et forum, og mange meldte sin interesse om å være med å forme veien videre. Karl-Otto ser for seg to – tre samlinger i året.
Det er viktig at vi etterstreber kvalitet og gode løsninger. Skal vi få til dette trenger vi godt samarbeid, felles kompetanse og noen ekstra resurser, forklarer Mauland. Han ser for seg fylkeskommunen i rollen som samfunnsutvikler som er med og legger til rette for det videre samarbeidet.
Mål
Målsetningen med forumet er å legge bedre til rette for lokal, regional og nasjonal massehåndtering som er bærekraftig. Det vil si å jobbe mot felles løsninger for å kunne gjenvinne -og bruke overskuddsmasser som har verdi og som ellers vil bli behandlet som avfall. Gjenbruk bør bli et naturlig førstevalg, og det bør bli enklere å bruke masser som er fjernet fra ulike byggeprosjekter.

Bærum kommune er allerede godt i gang med å se etter smarte og bærekraftige løsninger på sine respektive nærområder. De fikk vise for forsamlingen hva de har gjort så langt, og vi fikk høre litt om veien videre. Blant annet jobber Bærum kommune nå med et pilotprosjekt som er en felles digital markedsplattform hvor aktørene får informasjon om tilgjengelige masser, og hva som befinner seg på de ulike deponiene til enhver tid.
Klimakloke valg
Som kjent er transport forurensende og et av delmålene er å redusere transport, spesielt tomtransport. Kortreiste masser og færre tomme lastebiler vil i tillegg til reduserte uttak være faktorer som skal prioriteres. For å få til dette må det i større grad legges til rette for å gjenbruke masser fra som tas ut fra byggeprosjektene.

Stikkordet er samarbeid
– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger etter møtet. Det ble gode diskusjoner og skal vi nå klimamålene våre er det viktig at offentlige aktører og næringslivet samarbeider om gode løsninger. Ingen løser disse utfordringene alene sier direktør for samferdsel, miljø og mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune Gunner Berg Treidene.
Han understreker at fra fylkeskommunen er det flere sektorer som er med i dette samarbeidet, men det er avgjørende at aktørene der ute ser nytten av et forum for massehåndtering.