Selfie-kampanje for hvordan å styrke psykisk helse

Tønsberg-musiker Ivar Johansen, best kjent som Ravi, er en av profilene som bidrar med råd om hvordan å styrke psykisk helse. Foto: Skjermdump videoselfie med Ravi

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

05.05.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Gjennom en selfie-kampanje med kjente Vestfold- og Telemarkprofiler ønsker fylkeskommunen å synliggjøre hvordan hver og en av oss kan styrke vår egen og andres psykiske helse.

I en ekstraordinær tid slik en hel verden nå befinner seg i, hvor folks fysiske helse er truet som følge av et nytt og ukjent virus, er det samtidig viktig å ta vare på vår psykiske helse.

Krevende tid

Bakgrunnen for at kampanjen lanseres nå, er at de mange gode tiltakene som er iverksatt i samfunnet vårt for å bekjempe utbredelsen av koronaviruset, også kan oppleves krevende.

- Det er viktig at vi alle er lojale mot tiltakene. Samtidig kan noen av tiltakene antas å påvirke den psykiske helsen negativt hos noen. De som bor alene kan oppleve å føle seg enda mer alene. De som bor i belastede hjem, kan oppleve en enda tøffere hverdag. De som allerede sliter med angst og psykiske plager, kan oppleve å få enda flere bekymringer, kombinert med lite sosial kontakt. Derfor ønsker vi på en enkel måte å vise hva hver og en av oss kan gjøre for sin egen og andres psykiske helse, sier seksjonsleder for folkehelse og livsmestring i fylkeskommunen, Kjersti Ulriksen.

Fem råd for å styrke psykisk helse

Utgangspunktet for kampanjen er Helsedirektoratets fem råd for bedre psykisk helse: Knytt bånd, vær aktiv, vær oppmerksom, fortsett å lære, og gi til andre.

- Rådene er enkle, gode og gjennomførbare for de fleste. Livskvalitet handler om det som gir livet verdi og mening. Klarer du å legge til rette for gjøremål som gir deg positive opplevelser, er mye gjort. Hvis du har kapasitet, kan du også bidra til å løfte andre som trenger støtte. Rådet om å gi til andre, handler om dette. Alt fra å gi en vennlig kommentar til å bidra i frivillig arbeid, styrker bånd mellom mennesker. Det gir økt livskvalitet, forklarer Ulriksen.

Artist og programleder Atle Pettersen fra Skien bidrar med råd om hvordan å styrke psykisk helse (foto: Fred Jonny)

Til å formidle rådene har vi fått med oss syv Vestfold- og Telemarkprofiler som for mange vil være kjente fjes: Artist og programleder Atle Pettersen, forfatter Gro Dahle, håndballspiller Heidi Løke, musiker Ivar Johansen - best kjent som Ravi, Odds fotball-kaptein Steffen Hagen, regiondirektør i NHO Kristin Saga, og fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

 

Se de to første videoselfiene om rådet "Knytt bånd" her:

 

Deles i sosiale medier

Gjennom video-selfies deler de syv sine tanker og råd for hvordan å gjennomføre de fem rådene for bedre psykisk helse. Tønsberg-musiker «Ravi» var ikke i tvil da han ble spurt om å bidra i kampanjen.

- Det er hyggelig å kunne bidra til det offentlige arbeidet med psykisk helse. Jeg er en heldig fyr, jeg har familie, venner og jobb. Men samtidig, så føler jeg meg bare som et lite, vanlig menneske. Jeg har gode dager og jeg har vanskeligere dager. Og jeg har et par verktøy i den mentale verktøykassa mi, som jeg kan dele med andre, sier han.

Kampanjen har oppstart mandag 4. mai, og filmene vil bli delt i Vestfold og Telemark fylkeskommunes sosiale kanaler gjennom uke 19: Facebook, Instagram og Youtube.