Viser kunst skapt i fengselsskolen

På Færder videregående skole har de avdeling for opplæring i kriminalomsorgen, og en del av de insatte har bidratt til kunstutstillingen ARR. Alle foto: Kin Wessel
Andre helga i september kan du se utstillingen ARR på Støperiet i Tønsberg. Bidragsytere til ARR er personer som er eller har vært fengslet. Foto: Kin Wessel

Av:

Kristin Berge

Publisert:

28.08.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

9.-10. september kan du se utstillingen ARR på Støperiet i Tønsberg. Her får du presentert fortellingene bak arrene til personer som er eller har vært i fengsel, formidlet med tekst og bilder via en installasjon i rommet.

På Færder videregående skole har de avdeling for opplæring i kriminalomsorgen. Fengselsundervisningen strekker seg fra språkopplæring til doktorgrad, og elevene er innsatte i alle aldre, fra 18 til 70 år. I undervisningen er det også rom for å drive med kunst og håndverk, og resultatet vises nå for publikum. Kriminalomsorgen er skolens nærmeste samarbeidspartner, og  arbeidsdriften ved to av fengslene har bistått med å produsere romelementene på utstillingen.

Fengslende kunst 2.jpg
AVSTØPNING: Arrene som forteller historien er avstøpt og danner en form. Foto: Kin Wessel 

Internasjonalt samarbeid

– Vi har 50 bidragsytere til ARR, men kunstprosjektet er internasjonalt og er i samarbeid med Mountjoy Prison i Irland, som er co-partner i prosjektet, og Chichiri prison i Malawi som er vårt «vennefengsel», forteller Linn Mathisen. Hun er lærer i opplæring innenfor kriminalomsorgen ved Færder videregående skole og leder for prosjektet.

Bidrag fra ulike fengsler

– Færder videregående skole har ansvar for opplæring i fengslene på Sem, Berg og i Larvik, og i tillegg en oppfølgingsklasse for domfelte som soner straff i samfunnet, men i dette prosjektet er det også bidragsytere som har sonet i andre fengsler i Norge, og i tillegg i Dublin og Malawi, forteller hun. Hvor kunstnerne har vært fengslet, kan hun ikke gå inn på.

Arrene i betong

Utstillingen består av en installasjon med 50 søyler. På hver søyle blir arrene gjengitt som avstøpninger i betong. Selve arrene er fylt med pulveriserte roseblader. Ved å skanne en QR-kode får publikum tilgang til fortellingene som blir for midlet som dikt, sanger, fortellinger eller kortfilmer.

ARR teaser 

– For å få mest mulig ut av utstillingen er det er viktig at publikum tar med smarttelefon og ørepropper, tipser Mathisen. Penger er derimot er ikke viktig å ha med, for utstillingen er gratis.

Fengsslende kunst 3.jpg
ROSEBLADER: De avstøpte arrene er fylt med knuste, blodrøde roseblader. Foto: Kin Wessel   

Liveinnslag og samtale

ARR gir bidragsyterne, de domfelte, en stemme. En mulighet til å fortelle sin egen historie og sine egne minner
– Det er viktig å se på programmet for utstillingshelga, for det blir både liveinnslag og samtaler. Dette bygger opp under selve kunstverkene i ARR, sier Mathisen. Hun ønsker velkommen til Støperiet sammen med lærerkollega, Kin Wessel som har hatt det kunstneriske ansvaret, og Anne Oline Granløv som er internasjonalt ansvarlig for prosjektet.

Vandreutstilling

Kunstverkene vises bare i to dager i denne omgang, men tanken er at utstillingen skal vandre, både i norske fengsler, til gallerier og ut av landet til Irland.

Åpningstider Støperiet:

9. september kl. 18.30 - 22.00
10. september kl. 13.00 - 18.00

Se hele programmet for ARR 

Les mer om The Arr Project 

Samarbeidspartnere og bidragsytere er FOKO, Forum for opplæring innenfor kriminalomsorgen, HK-dir., Direktoratet for høyere utdannelse og kompetanse, Norsk kulturfond og Erasmus