Startet Kimen-festivalen med skeiv film

Festivalforfatter Wesam Almadani samtaler med filmregissør Ibrahim Mursal før visning av filmen han, Kunsten å leve syndig.
Festivalforfatter Wesam Almadani samtaler med filmregissør Ibrahim Mursal før visning av filmen han, Kunsten å leve syndig. Foto: Anders Palmer Holmen

Av:

Kristin Berge

Publisert:

09.11.2022

Oppdatert:

10.11.2022 kl.08.52

Kimen litteraturfestival 2022 startet onsdag med filmen Kunsten å være syndig. Festivalprogrammet fortsetter til søndag, og har blikk på de skeive og på ytringsfrihet.

I 2008 flyktet Ahmed Umar fra Sudan til Norge. Han kunne ikke lenger skjule hvem han var, og livet som homofil ville bli for farlig i hjemlandet. Historien hans inspirerte en filmregissør med bakgrunn fra Sudan.

- Jeg ville gi en stemme til de som ikke lenger kan velge å leve skjult, sier Ibrahim Mursal. Onsdag var regissøren på plass på Kimen litteraturfestival på Bølgen kulturhus. Mursal hadde forsnakk om filmen med festivalforfatteren Wesam Almadani, før filmen ble vist for elever ved voksenopplæringa i Larvik og velkomstklassa ved Thor Heyerdahl videregående skole. Almadani er årets festivalforfatter, og er allerede kjent for mange som fribyforfatter i Larvik.

Kimen litteraturfestival er i gang
FIN START: Aase Wivestad synest det var riktig å starte med filmen Kunsten å være synding. Her takker hun festivalforfatter Wesam Almadini og filmregissør Ibrahim Mursal for samtalen de innledet filmen med. Foto: Anders Palmer Holmen.

Modig å fronte saken

- Det er veldig modig av Ibrahim å lage denne filmen, det er stor skam i det muslimske miljøet å være forbundet med et skeivt miljø, sier Almadani. Hen har selv flyktet fra familien i Gaza, for å kunne være den hun er.

Ibrahim Mursal har også vokst opp i Sudan, selv om han er født i Norge og bodde her de først sju årene av sitt liv. Da han var 23 år kom han tilbake til Norge, og på ungdomsklubben på Grorud i Oslo kom han i kontakt med Geir Bergersen i Skagerak Film, som holder til i Stavern.

- Ibrahim hadde et ønske om å lage film, og han hadde en ide om å lage en dokumentar om kunstneren Ahmed Umar. Han hadde en tanke om at historien om Ahmed ville skape forandring for homofile i Sudan, forteller Bergersen.

Ville se mennesket

- Jeg kommer fra en religiøs familie, og i arabisk kultur er homofili både forbudt og en stor skam. Sudan hadde helt fram til 2020 dødsstraff for å leve ut sin legning som homofil. Jeg hadde selv negative holdninger til skeive. Det var et resultat av mye feilinformasjon. Jeg har lært at det er viktig å se mennesket, ikke sette merkelapper på folk. Jeg har også lært at om man ikke sier imot blir ingenting forandret. Ord har makt, slår Mursal fast.

En farlig reise

Det tok fire-fem år å lage dokumentaren. Blant annet reiste Ahmed og Ibrahim til Sudan for å møte familien Ahmed ikke hadde møtt på ti år. Det var en farlig reise, for ble Ahmed gjenkjent kunne han i verste fall bli drept. Hver time av turen måtte planlegges.

- Dokumentaren hadde premiere på Bergen internasjonale filmfestival i 2020, den er vist i halvparten av landene i Europa, i USA og Canada, forteller Bergersen.

Ahmed bodde i Larvik i tre år den første tiden han var i Norge, og gikk på voksenopplæring og på videregående skole her.
- Og det var her på Bølgen vi miksa ferdig lyden til filmen. Det er litt fint å tenke på, sier Ibrahim ettertenksomt.

Fin og riktig start

- Vi føler det var fint og riktig å starte festivalen med nettopp denne filmen, siden vi har et spesielt søkelys på Skeivt kulturår og ytringsfrihet, sier festivalsjef Aase Wivestad. Hun gleder seg også til møte med festivalforfatter Wesam Almadani på Bølgen kulturhus lørdag kl. 14.30.