Statsministeren besøkte Thor Heyerdahl videregående skole

Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med mange mennesker som smiler. foto.
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Thor Heyerdahl videregående skole Foto: Foto: Anders Palmer Holmen/Vestfold og Telemark fylkeskommune

Publisert:

11.04.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Thor Heyerdahl videregående skole tok i dag imot statsminister Jonas Gahr Støre. Statsministeren hadde tatt turen til skolen for å blant annet lære mer om Larvikmodellen Våre Unge.

Støre startet besøket på skolen i auditoriet Kon-Tiki hvor han fikk møte avgangselevene.

 - Jeg har gledet meg veldig til dette, dette var en god måte å starte opp etter påske, sa statsministeren til et fullsatt auditorium. 

I talen ba Støre avgangselevene om å ikke tenke over hva som er manns- eller kvinnedominerte yrker og heller tørre å velge selv. Han understreket at det er kjønnsdelt i Norge i mange av de tradisjonelle yrkene, men at det ikke trenger å være slik. 

- På vei til de valgene dere skal ta så vil jeg si: Ta med dere det beste fra den tiden dere har hatt i en skole med grensesprengende fellesskap. Tør å velge det som passer best for dere. 

Larvikmodellen Våre Unge

Under besøket fikk Støre en innføring i Larvikmodellen Våre Unge, som er et samarbeid mellom NAV, Larvik kommune, Thor Heyerdahl videregående skole og arbeidsgivere. Programmet er en målrettet satsning for å få flere elever til å fullføre videregående skole. 

Statsministeren fikk møte elever, lærlinger og bedriftsrepresentanter ved tre av prosjektene; helsefagpiloten, praktisk opplæringsløp og lærlingprogrammet.  

Helsefagpiloten

Statsminister Jonas Gahr Støre med to elever på Thor Heyerdahl videregående skole
Amal Shawa, veileder og helsefagarbeider Camilla Sandvik og Ali Isse Ali fortalte statsministeren om helsefagpiloten.

Første stopp var ved helsefagpiloten hvor Støre fikk møte elevene Ali Isse Ali og Amal Shawa. Klassen ble opprettet ved Thor Heyerdahl videregående skole i fjor, og elevene er på skolen to dager i uka og har tre dager praksis ved et sykehjem. Utdanningsløpet skal føre til at de er kvalifiserte helsefagarbeidere innen fire år. 

Veileder for elevene, helsefagarbeider Camilla Sandvik, forteller at det er lettere å lære når man får gjøre seg erfaringer i praksis. 

– Å samkjøre teori og praksis er en veldig god ordning, sa hun, noe både Ali og Amal sa seg enig i.

Praktisk opplæringsløp

Videre gikk turen til prosjektet praktisk opplæringsløp som er et skreddersydd opplegg for ungdomsskoleelever som er i risikosonen for å falle ut av skoleløpet, men som har vist interesse for praktiske fag. 

Ungdomsskoleelev Esey Mehari fikk møte statsministeren og fortalte om sine drømmer om å bli Formel 1-mekaniker.

Statsministeren fikk møte tre av ungdomsskoleelevene som er med i pilotprosjektet og var svært imponert over programmet og at det legges til rette for praktisk opplæring for elever fra ungdomsskolen. 

- Jeg er kjempeglad for at jeg har fått muligheten til å være med på dette, sa Esey Mehari. 

På spørsmål fra statsministeren om Esey hadde en drømmejobb innrømmet ungdomsskoleeleven at han drømmer om å bli Formel 1-mekaniker. 

- Ja, da imponerer det kanskje lite at jeg bytter hjul på egen bil på 40 minutter, humret statsministeren. 

Lærlingeprogrammet

Jobbkonsulent i lærlingeprogrammet, Kristin Bache, fortalte statsministeren om lærlingeprogrammet og viktigheten av skreddersydde løsninger og tilpasninger for den enkelte.

Siste stopp på agendaen ved Thor Heyerdahl videregående var lærlingeprogrammet hvor statsminister Jonas Gahr Støre fikk møte elever som hadde vært nær ved å slutte i løpet av opplæringsløpet på skolen eller i lærlingtiden. 

- Det er inspirerende at de gjennom tilrettelegging og vilje klarer å utvikle utdanningsløp som passer så godt til den enkelte. Jeg er imponert. Det er sterke historier jeg har hørt her i dag, sa Støre. 

Lærlingeprogrammet er et pilot- og samarbeidsprosjekt mellom Våre Unge, Larvik kommune, Thor Heyerdahl videregående skole, NHO, NAV og iFokus. 

Jobbkonsulent i lærlingeprogrammet, Kristin Bache, fortalte statsministeren om hvordan de jobber i programmet. 

- Vi ser at vi har et utdanningssystem som fungerer for mange, men ikke for alle. De som for eksempel mangler motivasjon, har mye fravær eller stryker i et fag kan fort havne i utenforskap. Da er det viktig å legge til rette for at man i stedet kan fokusere på hvilke ressurser de har, lete etter drømmer og dyrke mestring, noe mange av de som havner utenfor kanskje har kjent veldig lite på, sa Kristin Bache. 

Hun understreket videre at skreddersydde løsninger og oppfølging over tid frem til fagprøven er bestått er helt essensielt. 

Alt er mulig

Statsministeren var tydelig imponert over hvordan Larvikmodellen Våre Unge har lagt opp de ulike prosjektene, og hvordan de gjennom samarbeid har klart å tilrettelegge for enkeltindivider. 

- Jeg har lært masse her i dag. Dette er en veldig stor skole som har mange forskjellige ressurser å sette sammen og erfaring med å jobbe med kommuner, bedrifter, fylket, NAV og andre aktører og da er egentlig alt mulig, og det har jeg sett gode eksempler på i dag, avsluttet statsministeren. 

 

Bildekarusell

DSC_3436 2.jpg

DSC_9457.jpgDSC_9448.jpgDSC_3536.jpg