Støper portaler ved Tinnsjøen

Presturatunnelen har allerede fått ny portal, nå får den membran  på utsiden av betongen og masser blir ført inn mot portalen på begge sider. Foto: Tor Arvid A. Gundersen

Av:

Tor Arvid A. Gundersen

Publisert:

22.07.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Til helgen støpes den nye portalen Jønjiiljotunnelen. Litt nærmere Rjukan har Presturatunnelen allerede fått sin nye portal.

Vestfold og Telemark fylkeskommune takker bilistene for forståelsen de har vist under stengningen av Tinnsjøvegen.  Arbeidet går for fullt og veien vil etter planen åpne 10. august klokka 07.00 som tidligere bebudet.
- Denne uka holder vi på å legge membran utenpå betongen på Presturatunnelen.  Her legger vi også masser tilbake mot tunnelportalen på begge sider av veien, forteller kontrollingeniør Kaare Stefan Kringlebu i sektor for Samferdsel, Miljø og mobilitet.
 Prestura har vært først ute, nå legges siste hånd på forskalingen til Jønjiiljotunnelen.  Begge tunnelene får nye portaler som er 20 meter lengre enn de gamle.  Portalene bygges for å sikre trafikantene mot is som faller ned fra fjellet. 

Forskalingen til ny portal på Jønjiiljotunnelen gjøres ferdig før helgen.
Først bygges en forskaling til indre del, deretter bindes jern til armeringen og så legges resten av forskalingen på plass før støpingen kan starte. 

 

Forskaling av ny tunnelportal på Jønjiiljotunnelen
Slik ser det ut akkurat nå. Den gamle veien er fjernet og forskalingen er straks feridg. Til helgen skal det støpes.

Mens forskalingen er over veien, kan det ikke passere trafikk normalt under.  Derfor er det kun åpent i 45 minutter morgen og ettermiddag, henholdsvis fra klokka 0700 og 15.45 i uka. I helgene vil det fremdeles være helt stengt. 
Straks forskalingen er ferdig denne uken, vil portalen på sørsiden av den siste tunnelen bli støpt.  Etter at tunnelportalene er ferdige, vil arbeidet fortsette fram mot oktober, men dette arbeidet kan gjøres mens trafikken går i tunnelene.  Det vil likevel være stengt om natten i en periode. 

Presturatunnelen har allerede fått ny portal.