Storeslem for Søveknas UB

Søveknas UB ønsker å produsere flatbrød med Søves poteter som hovedingrediens. – Dette blir et kortreist og lokalt produkt som er spennende og nytt, sier de NM-klare elevene. Foto: Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark

Av:

Stine Indahl

Publisert:

11.03.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Ungdomsbedriften Søveknas fra Nome videregående skole stakk av med Beste Ungdomsbedrift i region Telemark.

Til sammen tok Søveknas UB fire førsteplasser, og var dermed i særklasse blant ungdomsbedriftene fra Telemark under tirsdagens fylkesmesterskap i Skien fritidspark. Nå venter NM for Ungdomsbedrifter på Lillestrøm 7. og 8. mai.

Med på reisen til Lillestrøm blir også SisteÅret Podcast UB fra Hjalmar Johansen videregående skole, Cåntainer & Co UB fra Bamble videregående skole og Shin Pro UB fra Skien videregående skole. Sammen med tre bedrifter fra region Vestfold, skal elevene representere Vestfold og Telemark under årets norgesmesterskap.

Tirsdag konkurrerte totalt 457 ungdomsbedriftselever i Vestfold og Telemark om de gjeve finaleplassene, og 80 jurymedlemmer fra lokalt næringsliv jobbet seg gjennom ungdommenes pitcher, intervjuer på stand og forretningsplaner.

Bedrift på ordentlig

I løpet av dette skoleåret har elevene skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, funnet en passende mentor fra lokalt næringsliv, utviklet og solgt sitt eget produkt, satt opp budsjett, kjørt styremøter og drevet daglig drift.

– Jeg er så imponert over ungdommenes formidlingsevne, deres engasjementet og entusiasme, sier jurymedlem Ingrid Grandum Berget fra Rotary.


Invitasjon til grønn omstilling

Samtlige bedrifter hadde stort fokus på FN sine bærekraftsmål, og bærekraftig utvikling er et tema som går igjen.

TerjeRiisJohansen.jpg

– Vi skal bli et fylke som ligger i front med å skape arbeidsplasser vi i dag ikke vet hvordan er, og med arbeidsplasser som trengs for en grønn omstilling. Verdiskaping gjennom grønn omstilling er en invitasjon til dere unge, og en stor mulighet, sa fylkesordfører Terje Riis-Johansen (bildet over) i sin åpningstale til ungdommene, før han la til:

– Vestfold og Telemark fylkeskommune vil satse på entreprenørskap i utdanningen også fremover. Dere er Vestfold og Telemarks gullbeholdning; alle unge, offensive og nytenkende.


Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon og er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene ute i skolen.

– Vi i Ungt Entreprenørskap bygger bro mellom skole og arbeidsliv, og gir ungdommene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet. Innovatører trengs overalt, også i Vestfold og Telemark forteller Ann-Iren Haugen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark.

– Det lokale næringslivet ser verdien av Ungdomsbedrift i skolene og vi har mange gode støttespillere som har forstått at den kompetansen ungdommene utvikler gjennom programmet er svært relevant, legger Haugen til.