Studenten som valgte yrkesfag

Kvinne i arbeidstøy står foran en vegg med malingsprøver.
Avbildet: Tiril Synnøve Løveseter. Foto: Loni Bjerkholt-Pedersen

Av:

Loni Bjerkholt-Pedersen

Publisert:

27.02.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Noen vet hva de skal bli allerede i barneårene. Slik er det derimot ikke for de fleste. Møt Tiril, industrilærlingen på Jotun, som gikk fra studier i eiendomsmegling til å ta fagbrev i produksjonsteknikk.

Lesehest med studieplaner

Tiril har bestandig elsket å lese, gå på skole, og å lære nye ting. Kursen var staket ut fra tidlig av: hun skulle ta høyere utdanning. Men hva skulle hun velge? Etter et friår i tenkeboksen bestemte hun seg for å ta en bachelorgrad i eiendomsmegling ved Universitetet i Sørøst-Norge, høsten 2021.

Oppstarten i Bø var fin. Festing, nye venner, og en spennende studiestart. Men det tok ikke lang tid før Tiril begynte å kjenne seg nedstemt og urolig.

«Jeg ble mer og mer usikker på om jeg hadde valgt rett vei, men jeg turte ikke si det til noen.»

Følelsen ble sterkere i løpet av året, og etter et nesten fullført første år, avsluttet hun skolegangen i mai 2022.

– Det var en veldig bra skole, men jeg kjente liksom at dette ikke var rett vei å gå for meg.

Én uke før eksamen avsluttet Tiril studiene, men det tok lang tid før hun sa det til noen.

«Jeg følte meg skikkelig mislykka da jeg flytta tilbake til mamma og pappa igjen. Jeg lå ei uke i senga, med mobilen avslått, før jeg orka å fortelle det til venninnene mine. Heldigvis var de veldig støttende, og ba meg velge det som føltes rett for meg.»

Tilbake til start

Tilbake hos kjæresten og familien i Sandefjord, måtte Tiril tenke nytt. Hva skulle hun velge nå? Hva om hun valgte feil flere ganger? Hun hadde fra før av bestått skolegang på service og samferdsel, og tok da påbygg og generell studiekompetanse. Kanskje yrkesfag var veien å gå likevel?

«Mamma har fagbrev som servitør, og pappa har jobba på sjøen i alle år. De støtta meg både i valget om høyere utdanning og yrkesfaglig utdanning, det gjorde det lettere for meg å velge på nytt, uten å føle at jeg hadde dumma meg ut.»

Familien skulle komme til å påvirke Tirils valg videre også. Det var nemlig et familiemedlem som fikk henne på sporet av muligheten for å bli lærling på Jotun.

Tiril, hjemme hos kjæresten i Sandefjord.

Lykken i (lærling)livet

Tiril tok selv kontakt med sin nåværende leder, Anette Bruun, sommeren 2022.  De avtalte at Tiril skulle prøvejobbe på Jotun et par dager, for å teste om rollen som prosesstekniker kunne passe for henne. Det tok ikke lang tid før Tiril fant plassen sin.

– Det er veldig spennende å være lærling på Jotun. Det er mange ansatte her, og dagene er fulle av varierte arbeidsoppgaver.

Hun elsker å være en del av en hel prosesskjede, å se et produkt fra start til slutt. Hun er supermotivert for å fullføre studieløpet hun er inne i, og gleder seg til å kunne kalle seg prosesstekniker, etter gjennomført læretid og bestått fagprøve.

«Jeg elsker å være lærling. Eller, for å si det på en annen måte: jeg trives veldig godt med å kunne kombinere det å jobbe og ha fokus på skole når det passer for meg. Sjefen min er raus og forståelsesfull!»

Tiril har vært lærling ved Jotun i Sandefjord i 5 måneder.

- Hva har du egentlig å tape?

Det er lett å miste både motivasjon, håp og styrke hvis man først har klatret «feil» på karrierestigen. For Tiril var det derimot aldri noe alternativ å bli værende i senga.

 – Jeg er veldig målbevisst, og har klare tanker om hva jeg vil i livet. Jeg vil ha barn, hus, fin bil, og økonomisk selvstendighet. Det å velge yrkesfag gjør at jeg har kommet ett steg nærmere målene mine.

Tiril anbefaler andre å velge yrkesfag.

I dag skammer hun seg ikke over omveien hun tok i 2021, men mener hun har lært desto mer om seg selv gjennom denne erfaringen.

«Du vet jo ikke hva du vil før du tester hva du ikke vil. Det var et godt karriereråd jeg fikk på både Karriersenteret i fylkeskommunen og fra rådgivere på universitetet. Også har jeg lært meg å tenke at jeg ikke har så dårlig tid bestandig. Det løser seg jo til slutt. Hva har du egentlig å tape hvis du velger en vei hvor du både får lønn under utdanning, og slipper mer studielån?»