Studier smidd for næringslivets kompetansebehov

Mette Kalve, leder av hovedutvalget for opplæring og kompetanse, tar en titt på biblioteket på Gokstad Akademiet. Daglig leder, Atle Bjursted, viser rundt på den nye fagskolen. Foto: Charlotte N. Erikstad / Vestfold og Telemark fylkeskommune

Av:

Charlotte N. Erikstad

Publisert:

29.06.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Utdanning fra en fagskole gir kompetansen du trenger for å fungere i et yrke fra første dag. Næringslivet trenger dyktige fagfolk, og fra høsten blir det 182 gratis fagskoleplasser i fylket. Tilbudet kommer på plass etter dialog med partene i arbeidslivet.

En fagskoleutdanning er en kort, yrkesrettet utdanning som vanligvis varer fra et halvt til to år.

For å komme inn på en fagskole, må du ha bestått videregående opplæring eller ha tilsvarende realkompetanse. Utdanningen er ofte tilrettelagt slik at den kan tas mens du er i jobb.

Fagskolen kan være et godt alternativ for dem som nå har blitt arbeidsledige eller permittert som en følge av koronakrisen. I år er det 182 gratis fagskoleplasser i Vestfold og Telemark, innen fagområder der næringslivet i Vestfold og Telemark etterspør kompetanse.

Ny fagskole i Sandefjord

Til høsten åpner en helt ny fagskole i Vestfold og Telemark dørene, nemlig Gokstad Akademiet i Sandefjord. Fagskolen tilbyr to utdanninger – digital markedsføring og salg, ledelse og markedsføring.

«Fagskolene tilbyr en utdanning som er i vinden og på vei oppover. Her er studentene sikret en praksisnær og relevant utdanning, noe som er attraktivt både for studentene og fremtidige arbeidsgivere. Jeg er superstolt over å ha dette tilbudet i fylket vårt. Fagutdanning er akkurat det vi ønsker oss, og kontakten med næringslivet er en suksessfaktor. De to fagretningene Gokstad Akademiet tilbyr er midt i blinken. Bedriftene etterspør denne kompetansen.»

- Mette Kalve (Ap), hovedutvalgsleder for utdanning og kompetanse

De gratis studieplassene er fordelt på tre fagskoler og 10 ulike studietilbud. Den nye skolen Gokstad Akademiet får flest studieplasser. Også Fagskolen i Vestfold og Telemark og AOF Vestfold og Telemark tilbyr flere, gratis fagskolepasser fra høsten.

Her er oversikt over fagområder og skoler

Gokstad Akademiet  

  • Digital markedsføring (Sandefjord)
  • Salg, ledelse og markedsføring (Sandefjord)

Fagskolen AOF  

  • Psykisk helsearbeid (Seljord)
  • Arbeid med ungdom (Skien)

Fagskolen Vestfold og Telemark

  • Kjøkken- og restaurantledelse (nettstudie)
  • Somatisk vurderingskompetanse (Horten)
  • Velferdsteknologi (nettstudie)
  • Digitalisering og prosessteknikk (nettstudie)
  • Rehabilitering av verna konstruksjoner i betong, mur og puss (nettstudie)
  • Restaureringsmekanikk (nettstudie)

Ta kontakt med fagskolene for å søke om fagskoleplass.

Flere gratis fagskoleplasser 

Norge vil ha stort behov for flere dyktige fagfolk i tiden fremover. Regjeringen ønsker at flere skal ta utdanning ved fagskoler, i kombinasjon med jobb eller på fulltid. Fra høsten 2020 blir det opprettet 1 500 nye studieplasser på fagskoler over hele landet. 

Regjeringen foreslo 1 000 nye plasser i revidert nasjonalbudsjett, men tallet ble økt med ytterligere 500 plasser i budsjettenigheten på Stortinget. Av disse plassene, får Vestfold og Telemark 182 fagskoleplasser (heltidsekvivalenter). 

I tillegg til dette, vedtok fylkestinget nylig å tilføre fagskoleforvaltningen en ramme på 3,6 millioner kroner for skoleåret 2020/2021 (sak 99/20

Les også:
Nå blir det 139 nye fagskoleplasser i fylket  

Oppstilling-Gokstad_web.jpg
Fra venstre: Marthe Dirdal (rektor Fagskolen AOF), Liv Marit Hansen (seksjonsleder fylkeskommunen), Vivil Hunding Strømme (NHO), Elisabeth Holien (påtroppende hovedutvalgsleder), Mette Kalve (hovedutvalgsleder), Atle Bjursted (daglig leder på Gokstad Akademiet) med flere kollegaer på bakerste rekke.
Oppstilling-Fagskolen_web.jpg
Fra venstre: Mette Kalve, Liv Marit Hansen, Elisabeth Holien, Vivil Hunding Strømme og rektor Jens Christian Thysted, Fagskolen i Vestfold og Telemark.