Tilbyr mobil tannlegebehandling til korona-smittede akuttpasienter

MOBIL BEHANDLING: Tannlegene Sarfraz Nawaz og Thale Holm fra Haugar Tannklinikk illustrerer hvordan den mobile tannlege-enheten fungerer. Begge tannlegene er tilknyttet Haugar tannklinikk. Foto: Foto: Haugar tannklinikk/Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Av:

Kristine Mellefoss

Publisert:

27.03.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Vestfold og Telemark fylkeskommune har nylig gått til anskaffelse av to mobile tannlegeenheter. De mobile enhetene vil gi tannlegene mulighet til å tilby akutt tannlegebehandling til korona-smittede pasienter som er innlagt på sykehus eller sykehjem.

- Tannhelsetjenesten i Vestfold og Telemark fylkeskommune har i lengre tid ønsket seg en løsning for akuttbehandling av pasienter som fortrinnsvis oppholder seg på institusjon, eller som av ulike grunner ikke har mulighet til å møte på klinikkene. Med de siste ukenes utvikling av korona-smitte, ble behovet for en slik løsning akutt på kort tid, forteller tannlege Thale Holm ved Haugar tannklinikk.

Sammen med kollega og tannlege Sarfraz Nawaz har hun denne uken fått opplæring i bruk av det mobile tannlegekontoret.

- Vi vil nå kunne bistå korona-smittede pasienter med diagnostisering og akuttbehandling selv om de er innlagt på institusjon. Hvor stort omfanget vil bli, er selvfølgelig noe usikkert, men for de pasientene som har behov for akutt tannlegebehandling underveis i sykdomsforløpet, vil denne tjenesten kunne ha stor betydning. God munnhelse er viktig, og spesielt viktig om man er rammet av sykdom. Pågående infeksjoner kan gi smerter som igjen kan bidra til å redusere pasientens helsetilstand, sier tannlege Thale Holm.

Fullverdig behandling i to kofferter

De to enhetene vil i utgangspunktet være stasjonert ved Skien tannklinikk og Haugar tannklinikk i Tønsberg. Ved behov vil de kunne fraktes rundt i hele fylket.

- Enhetene består av to kofferter. Den ene kofferten består av selve uniten som innebærer en treveissprøyte, motor til bor og ultralyd og et sug som drives av en kompressor. Den andre kofferten inneholder supplerende utstyr. I tillegg følger det med mobilt røntgenutstyr og en regulerbar og sammenleggbar stol med hjul. Når enhetene er fylt med sterilt vann og koblet til strøm, er de klare til bruk, forklarer Holm.

Enhetene kan brukes til å gi de fleste typer av nødvendig og mindre omfattende tannbehandling hos pasientene.

- Det mobile røntgensystemet muliggjør og letter også det diagnostiske arbeidet, sier Holm, som håper at de i løpet av kort tid vil kunne tilby den mobile løsningen til dem som trenger det mest.