Tone Hødnebø tildeles Vestfold og Telemarks litteraturpris 2021

Vinneren av fylkes litteraturpris 2021, Tone Hødnebø Foto: Rolf M. Aagaard

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

15.10.2021

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Tønsberg-lyriker Tone Hødnebø mottar prisen for sitt anerkjente og omfattende poetiske forfatterskap, som juryen omtaler som «en livslang undersøkelse av tilværelsen».

Vestfold og Telemarks litteraturpris er primært en skjønnlitterær pris, men kan også gis til en sakprosaforfatter. Prisen består av et grafisk blad av en kunstner fra Vestfold og Telemark, og et reisestipend på 25 000 kroner. Kandidater kan kun foreslås av andre enn forfatteren selv.

En av Norges fremste poeter

Gjennom sitt mer enn 30 år lange forfatterskap har Hødnebo markert seg som en av Norges og Nordens fremste poeter, mener juryen. Hun debuterte i 1989 med boken «Larm», og står blant mye bak gjendiktningene til de internasjonalt anerkjente lyrikerne Anne Carson og Emily Dickinson.

- Det er en glede å tildele Vestfold og Telemarks litteraturpris for 2021 til Tone Hødnebø. Bak tildelingen står en enstemmig jury. Som poet har hun satt sitt tydelige avtrykk nasjonalt og utenfor Norges grenser, og har høstet velfortjent anerkjennelse og flere litterære priser for sine bøker. Fylkets litteraturpris er en betydningsfull pris som gir heder og anerkjennelse til forfatteren, og som også henger også høyt hos forlagene forfatterne gir ut bøker på, sier juryleder Maja Foss Five.

Knyttet til Tønsberg og Telemark

- Jeg er veldig glad for å motta denne prisen, spesielt siden jeg føler en sterk tilknytning til både Tønsberg og Telemark. De første diktene jeg skrev var i Tønsberg, og jeg oppholder meg der så ofte jeg kan. Det virker inspirerende å ha kontakt med det stedet man vokste opp siden det var der det startet, dette med skriving og dikt. Jeg drar også jevnlig til Telemark der jeg blant annet jobbet med den første diktsamlingen min, uttaler prisvinneren selv, Tone Hødnebø.

 Selve prisutdelingen vil skje under åpningsforestillingen av den nye Kimen litteraturfestival, onsdag 10. november i Bølgen kulturhus i Larvik.

 

Utdrag fra juryens begrunnelse, skrevet som lyrikk av jurymedlem og litteraturkritiker Fartein Horgar:

"Tone Hødnebøs poesi tar form,
klang, rytme og metaforikk på det dypeste alvor.
Likevel er det aldri snakk om virkemidler
som ikke er der av en dypere grunn,
nemlig å snu verden inn mot verden.

Virkemidlene tjener alltid poesien; har alltid som mål
å befale, ordne, pynte, smykke, uttenke, forfatte
eller i heldigste fall, forfalske
som jo, det vet vi nå, dictum betyr.
Eller burde bety."

 

Om Tone Hødnebø

Tone Hødnebø, født 1962, oppvokst i Tønsberg, og bosatt i Oslo. Hun debuterte med diktsamlingen Larm i 1989, og har utgitt sju diktsamlinger, i tillegg til en poetikk, Skamfulle Pompeii (H Press). Hun har gjendiktet et utvalg av Emily Dickinsons dikt, Skitne lille hjerte (1995/revidert 2015), og Glass, ironi og gud (2014) av den kanadiske forfatteren Anne Carson.  Poeten er aktuell i høst med gjendiktning av Rød selvbiografi av Anne Carson som handler om å føle seg annerledes, om kampen mellom en indre og ytre virkelighet, og om å være et øyenvitne. Boka ble første gang utgitt i 1998, og tar utgangspunkt i den antikke greske poeten Stesikhoros’ dikt Geryoneis.

 

Mer informasjon om Vestfold og Telemarks litteraturpris her