Filmskaper Ilze Burkovska Jacobsen får Vestfold og Telemarks første fylkeskulturpris

Ilze Burkovska Jacobsen har etablert seg som en anerkjent og prisbelønt filmskaper innen dokumentarfilm/TV-serie, og er vinneren av den første fylkeskulturprisen for Vestfold og Telemark.

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

22.10.2020

Oppdatert:

28.10.2022 kl.13.05

Filmskaperen bosatt i Tønsberg tildeles fylkeskulturprisen 2020 for å sette viktige samfunnstemaer på dagsorden i sine filmer og serier og for sitt sosiale engasjement som når et bredt publikum.

Fylkeskulturprisen er på kr. 75 000, etter at de to tidligere fylkenes priser nå er slått sammen. Formålet med prisen er å gi honnør og anerkjennelse til en aktiv kunstner eller kulturaktør som har gjort en betydelig innsats for fylkets kunst- og kulturliv. I går, onsdag, besluttet hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett i fylket at årets pris skal gå til den opprinnelig latviske filmregissøren og journalisten som har vært bosatt i Tønsberg siden 1995.

Klar og tydelig stemme om viktige temaer

Ilze Burkovska Jacobsen har etablert seg som en anerkjent og prisbelønt filmskaper innen dokumentarfilm/TV-serie, spesielt rettet mot barn og unge. Nylig vant hun en av hovedprisene på verdens største festival for animasjonsfilm for «My Favorite War». Utvalget mener hennes serier og filmer setter viktige samfunnstemaer på dagsorden.

- Det er en stor glede å tildele Fylkeskulturprisen 2020 til Ilze Burkovska Jacobsen, en filmskaper med en klar og tydelig stemme. Med et viktig sosialt engasjement, og film som kunstuttrykk, når hun ut til mange mennesker i ulike aldre. Vi er stolte over å kunne tildele prisen til en internasjonalt anerkjent og prisvinnende filmskaper, som setter Vestfold og Telemark på kartet gjennom sitt flotte og viktige arbeid, sier Maja Foss Five, leder for hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett.

- Rørt og overveldet

Burkovska Jacobsens bidrag i utviklingen av det lokale og regionale filmmiljøet blir også spesielt vektlagt i utvalgets begrunnelse for pristildelingen. Selv ble hun overrasket da hun fikk vite om prisen.

- Jeg er veldig rørt og overveldet, dette var en uventet telefonsamtale å få på en vanlig onsdag. Å velge et yrke hvor fast inntekt er usikker er både risikosport og et privilegium i livet. Mitt privilegium er at jeg har sjansen til å snakke til seernes følelser, og anledning til å ta opp spørsmål som er vesentlige for meg. En av mine favorittbøker er «Den lille prinsen» av Saint-Exupery. Der står det: «Det er den tiden du har kastet bort på rosen din, som gjør den så viktig for deg». Fylkeskulturprisen fra Vestfold og Telemark fylkeskommune er dermed en veldig viktig anerkjennelse også for temaet «humanisme», som har vært min ledetråd i tidenes løp. Det gir en ro i sjelen om at all den tiden jeg har «kastet bort» på filmene mine, er ikke så forgjeves likevel, sier Ilze Burkovska Jacobsen.

Selve overrekkelsen av Fylkeskulturprisen vil skje på Kulturkonferansen 2020, som fylkeskommunen arrangerer i Ibsenhuset i Skien 29. oktober.

 

Hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett sin begrunnelse:

Ilze Burkovska Jacobsen er en filmskaper med en klar og tydelig stemme. Hennes prisbelønte dokumentarserier, eksempelvis «Sånn er jeg – og sånn er det» (NRK 2010) setter viktige samfunnstemaer på dagsorden. Hun drives av et sosialt engasjement, og gjennom film som kunstuttrykk når hun ut til et bredt publikum, i alle aldre.

Ilze Burkovska Jacobsen har oppnådd internasjonal anerkjennelse, og har mottatt flere priser for sine filmer. Hun har tidligere fått Kulturrådets arbeidsstipend. Hun har vært, og er, en viktig bidragsyter i utviklingen av det lokale og regionale filmmiljøet gjennom samarbeidet med sin mann i Bivrost Film AS. Nylig vant hun en av hovedprisene på verdens største festival for animasjonsfilm for «My Favorite War», en personlig oppveksthistorie.

Tildelingen av Fylkeskulturprisen 2020 er en stor anerkjennelse av Ilze Burkovska Jacobsen som filmskaper. Prisen vil forhåpentligvis også gi inspirasjon til videre utvikling av hele filmmiljøet i det nye Kulturfylket Vestfold og Telemark.

 

Mer om Vestfold og Telemarks Fylkeskulturpris